За какво е полезен витамин В

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
За какво е полезен витамин В
5939

Витамин B1 се нарича тиамин (заради съдържанието на сяра) и аневрин (защото предпазва нервите от възпаление). Съдържа се най-много в дрождите (хлебна и бирена мая), черния дроб, пшеничните трици, кълнове на пшеница, ечемик, овес, ориз, в овесените ядки, жълтъка, соята, граха, лещата, зеления боб. Дневната нужда е 1,5 - 2 мг, до 3-4 мг при усилена физическа и умствена работа. При лечение на авитаминоза се приемат 10-20 мг от витамина, които се съдържат в 300 г бирена мая или в 100-200 г суха бирена мая. При недостиг се появява мускулна слабост, полиневрит, болестта бери-бери.

Витамин B2 е известен като рибофлавин, лактофлавин. Той се синтезира само в растенията, а животните и хората го приемат наготово с храната. Витамин B2 е много важен за тъканното дишане и ускорява растежа.

Големи количества рибофлавин се съдържат в черния дроб, мозъка и бъбреците на животните, жълтъка, бирената и хлебната мая, пшеничните зародиши, соята, спанака, доматите, сините сливи, хайвера. Дневната нужда е 2-3 мг. При недостиг на този витамин се възпаляват устните, езика, роговицата на окото, забавя се растежа.

Витамин B3, Витамин P P, познат още като ниацин и никотинова киселина, се съдържа в черния дроб, сушената бирена и хлебна мая, повечето гъби, оризовите и пшеничните трици, сиренето, месото, морковите и доматите. При продължителен недостиг или липса на този витамин се развива болестта палагра - загрубяване на кожата на ръце, лице, уши, нос, диария, увреждане на нервната система и душевни разсройства. Трябва да се внимава с консумацията на много царевица, тъй като тя съдържа антивитамин PP.

Витамин B5 (пантотенова кисилина) е съставна част на клетъчните ензими. Съдържа се в бирената мая, черния дроб, месото, яйцата, млякото, бобовите храни.

Витамин B6 (пиридоксин) влиза в състава на много ензимни системи, участващи в обмяната на аминокиселините и ненаситените мастни киселини. Синтезира се от чревната бактериална флора и играе голяма роля при синтеза на белтъците в организма и обмяната на мазнините. Най-много се съдържа в черния дроб, жълтъка, житните зародиши, бананите, бирената и хлебната мая. Дневната нужда е 2-3 мг. При недостиг на витамин B6 се увреждат кожата, лигавиците, нервната система, появява се анемия.

Витамин B7 (биотин) участва като коензим в метаболизма на белтъците, мазнините и въглехидратите. Хранителни източници на биотин са месото, овесената каша, яйченият жълтък, соята, бананите, фъстъците и бирената мая. Чревните бактерии също произвеждат значителни количества биотин.

Повишеният внос на биотин се отделя с урината, а оптималният прием на биотин е все още неизвестен. Смята се, че количествата биотин в храната, заедно с произведените в червата, задоволяват напълно нормалните нужди на организма. Биотинът в доза от 2.5 мг дневно може да подобри състоянието на ноктите ни.

Фолиевата киселина (витамин B9) се синтезира в организма от чревната бактериална флора и има мощно антианемично действие. Най-богати на фолиева киселина са бирената и хлебната мая, черния дроб, спанака, бобовите варива, листните зеленчуци, аспержи, карфиол, брюкселско зеле.

Витамин B12 (цианкобаламин) се синтезира от някои чревни бактерии. Стимулира и регулира кръвообразуването, участва в обмяната на нуклеиновите киселини и в изграждането на миелина на нервните клетки.

Витамин B12 се съдържа в черния дроб, бъбреците, месото, млякото и някои зеленчуци.

Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft