Кервелът /Anthriscus cerefolium/, наричан още див керевиз , шушан или азмацуг представлява нежно едногодишно растение, което е близък роднина на магданоз. Кервелът е в едно семейство с целината, моркова и магданоза – семейство Сенникоцветни. Достига височина до 40-60 см. Цъфти от месеците април-юни с красиви сребристобели цветчета. Когато кервелът узрее, листата стават пурпурни на цвят и накрая бронзови. Тогава те вече губят острия си вкус, затова използвайте само зелените листа.
За разлика от повечето подправки, кервелът вирее в хладни, сенчести и влажни места. Развива се добре на открити площи и в дълбоки саксии, защото коренищата са дълги.
Кервелът се свързва с Възкресение Христово, защото ароматът му много надобява на смирна, а ранните му пъпки символизират възраждането. Растението традиционно се използва по Великден в някои райони на Европа – яде се като част от празничната церемония на Велики Четвъртък. Кервелът е бил познат като подправка за супа още на древните гърци и римляни.