Да се откажеш от кафето само до преди двадесетина години беше задължително условие за всеки, който иска да се храни и живее здравословно. Но постепенно новите изследвания, посветени на влиянието на кафето върху човешкия организъм, обърнаха внимание на ползите от него.
Добрите страни на кафето
Не само кофеинът играе роля тук, а и много други натурални съставки на кафето, чието общо действие се изявява в повишаване нивата в кръвта на т.нар.
Оказва се, любителите на кафето също така по-рядко стават жертва на диабет и инсулти. Това съобщиха съвсем наскоро експерти от Американската сърдечна асоциация след провеждането на изследване в Швеция, в което са взели участие над 35 000 жени.
Обичайно най-голяма е употребата на кафе в онези региони, които са облачни, дъждовни и мрачни. Северозападното крайбрежие на Америка е добър пример за това. Както излежда, кофеиновата напитка предоставя защита и срещу депресията и свързаните с лошото време психични състояния.
Изследванията очевидно показват реална възможност за предпазване от социално значими заболявания като пием кафе .
Кафеените зърна съдържат изключително много антиоксиданти. За да се осъществи действието на антиоксидантите обаче, кафето трябва да се пие без мляко и захар или изкуствени подсладители. Единственият подсладител, който не се отрича, засега е естественият екстракт от стевия. Препоръчително е избягванетето и на всякакви ароматизирани видове кафе.
Във всички случаи обаче трябва да забравим за цигарите и захарните изделия, които изникват в съзнанието ни още при мисълта за чашата кафе. Всъщност възможно е именно на тези продукти, а не на самото кафе, да се дължи влошеното здраве при част от хората, които обичат напитката и я пият редовно.
Отрицателните страни на кафето
Зависимостта, трудното заспиване след чаша кафе късно вечер и дължащата се на кофеина нервност са очевидните за всеки недостатъци. Изборът на безкофеиново кафе, което съдържа само кофеин колкото да достави необходимите антиоксиданти, носи подобни, макар и по-малки, ползи за здравето както обичайното кафе. Но обърнете внимание преди всичко по каква технология е направено безкофеиновото кафе – за предпочитане с вода или пара, в никакъв случай чрез използване на химикали.
Тъй като кофеинът повишава отделянето на вода (диурезата), не е изключено обостряне на заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Ако нямате такива проблеми, но пиете доста кафе, постарайте се да приемате и достатъчно количество вода/течности.
Вероятно най-сериозният негативен ефект на прекомерната употреба на кафе е засягането на функцията на надбъбречните жлези. Когато пием кафе, то стимулира надбъбреците да произвеждат адреналин. Това е част от т.нар. „бий се или бягай” състояние – то причинява раздразнителност и склонност към агресия. За нея допринася и потисната секреция на успокяващия хормон серотонин.
При положение, че консумирате твърде много кафе прекалено често и за дълго време, възможно е да изпитате надбъбречна умора. На това страдание като че ли се обръща внимание единствено от холистичната медицина. При надбъбречна умора се намалява производството на хормона кортизол, поради което организма по-трудно се справя със стресови състояния.
Видовете кафе
Най-широко се продават два основни сорта кафе – арабика и робуста. Зърната на арабика могат да се намерят по щандовете на всички специализирани магазини за кафе и здравословни храни. Този сорт се слави с по-богатия си вкус в сравнение с робуста, който пък се използва за направата на значително по-евтини видове кафе. В днешно време все по-лесно за намиране е и органичното кафе.
Кафето на зърна варира от светло до тъмно изпечено. Противно на популярното мнение, тъмното изпеченето кафе съдържа малко по-малко кофеин от светло изпеченото. А за направата на еспресо, често грешно наричано „експресо”, всъщност няма значение колко е изпечено кафето. Според най-големите експерти само онези кафе машини, при които налягането на парата се упражнява посредством лост или ръчка, правят автентично еспресо.
Ако се чувствате объркани от различните плюсове и минуси, които съпътстват употребата на кафе, нашата препоръка е: без да злоупотребявате, насладете се на чаша ароматно кафе, без да губите време в размисли, дали ползите надхвърлят рисковете.