Убийствено вкусно, крехко и сочно - това е идеалното свинско печено . Много от нас си мислят, че за целта е необходимо да го печем с часове, но всъщност е важно да уловим онзи момент, когато месото е вече готово, но без да е сухо.
Свинското филе е най-нежната част на прасето и именно нея ще използваме. Тайната на приготвянето на най-крехото свинско е в температурата и редовното поливане на свинското месо с пикантния сос, така че месото да не изсъхва. Ето и рецептата:
Най-крехкото и сочно свинско печено
Продукти:
800 гр.свинско филе
3 скилидки чесън
3 с.л.мед
2 с.л.дижонска горчица
3 с.л.зехтин
2 стръка мащерка
1 лимон
1 л вода
45 гр.захар
45 гр.сол
Приготвяне:
- Първо приготвяме маринатата (използвайте вакуумиращ се плик или купа). Разтворете солта и захарта в един литър вода.
- Изплакнете филето и отстранете вените и излишната мазнина от него. Потопете го в маринатата и оставете месото плътно затворено в хладилника за 45 минути.
- Отцедете маринатата, изтрийте свинското с хартиена кърпа и го прехвърлете в тавичка (за предпочитане с високи страни).
- Пригответе соса. Настържете ситно чесъна и изстискайте лимоновия сок.
- Смесете чесъна, лимоновия сок, меда, мащерката, зехтина и горчицата. Изсипете соса над свинското месо и го изпечете във фурната за 30 минути на 190 градуса. На всеки 6 минути отваряйте фурната и поливайте месото със сос, за да не изсъхне.
Ако комбинацията от свинско и сладък мед ви се струва странна, припомнете си вкусните лепкави ребърца или пилешки крилца на скара. А за още по-добър вкус можете да добавите и няколко щипки лют пипер. Добър апетит!