За него ви трябват само жълтъците: Нереално вкусен и делящ се на конци Златен козунак

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
За него ви трябват само жълтъците: Нереално вкусен и делящ се на конци Златен козунак
За него ви трябват само жълтъците: Нереално вкусен и делящ се на конци Златен козунак
2203
За него ви трябват само жълтъците: Нереално вкусен и делящ се на конци Златен козунак
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички знаем, че тайната на вкусния и пухкав козунак е не само в месенето, но и в качествените продукти, заделени за приготвянето му. Обикновено го правим с 5-6 яйца на 400 мл прясно мляко, но днес ще ви приканим да опитате нещо различно - Златен козунак , за чието приготвяне ще използваме само жълтъци!

Истинска наслада за любителите на пухкави и меки печива! Козунакът с жълтъци се получава много ефирен и в същото време има класически вкус.

Тестото ще е доста лепкаво, но не трябва да добавяте повече брашно, защото това е консистенцията, която придава лекотата и пухкавината на готовия козунак (а и колкото по-"тежко" е тестото, толкова по-трудно се образуват заветните конци)!

Ето необходимите продукти:

Златен козунак с жълтъци

Продукти за закваската:

  • Прясно ляко - 250 мл
  • Прясна мая - 50 г
  • Захар - 60 г

Продукти за тестото:

  • Масло - 100 г
  • Жълтъци - 8 бр.
  • Брашно - 500 г
  • Ванилова захар - 20 г
  • Растително масло - 40 мл
  • Захар - 90 г
  • Сол - 1 щипка
  • Портокалова кора - 1 бр.

За плънката:

● Стафиди - 130 г

● Коняк - 100 мл

От това количество продукти стават 5-6 по-малки козунака или 3 по-големи.

Поетапно приготвяне:

1. Започнете приготвянето като залеете стафидите с коняк и оставете настрана.

2. След това трябва да направите тесто. За целта изсипете хладкото прясно мляко в голяма купа, добавете маята и захарта и разбъркайте малко. Оставете купата на топло място за 20 минути.

3. Вземете 8 жълтъка, добавете захарта, ваниловата захар и разбийте до пухкава смес.

4. Към шупналата мая добавете разбитите жълтъци, настърганата портокалова кора, солта и пресятото брашно. Разбъркайте добре, около 10 минути.

жълтъци в тестото

5. Добавете разтопено масло и слънчогледово олио към полученото тесто и омесете всичко старателно. За целта може да използвате машина за хляб или кухненски робот със съответните приставки.

лепкаво тесто

6. Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място за 2 часа.

7. През това време отцедете стафидите и ги подсушете върху хартиена кърпа.

8. След като козуначеното тесто е втасало и увеличило обема си, добавете към него стафидите и омесете внимателно.

тесто с конци

стафиди в тестото

9. Понеже полученото тесто е доста лепкаво и по-рядко (така трябва да бъде), най-добре е да го изсипете директно във формите, които сте приготвили предварително - покрити с хартия за печене или намазани с олио и поръсени с брашно. Не забравяйте да запълните формите до ⅓ от обема им, след което ги поставете на топло място за още 1 час.

10. Печете втасалите козунаци във фурната за 40 минути на 180°C.

11. По желание отгоре може да намажете с разбит белтък и да поръсите с бадеми и едра захар 10-тина минути преди края на печенето.

мек козунак

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft