Всички знаем, че тайната на вкусния и пухкав козунак е не само в месенето, но и в качествените продукти, заделени за приготвянето му. Обикновено го правим с 5-6 яйца на 400 мл прясно мляко, но днес ще ви приканим да опитате нещо различно - Златен козунак , за чието приготвяне ще използваме само жълтъци!
Истинска наслада за любителите на пухкави и меки печива! Козунакът с жълтъци се получава много ефирен и в същото време има класически вкус.
Ето необходимите продукти:
Златен козунак с жълтъци
Продукти за закваската:
- Прясно ляко - 250 мл
- Прясна мая - 50 г
- Захар - 60 г
Продукти за тестото:
- Масло - 100 г
- Жълтъци - 8 бр.
- Брашно - 500 г
- Ванилова захар - 20 г
- Растително масло - 40 мл
- Захар - 90 г
- Сол - 1 щипка
- Портокалова кора - 1 бр.
За плънката:
● Стафиди - 130 г
● Коняк - 100 мл
От това количество продукти стават 5-6 по-малки козунака или 3 по-големи.
Поетапно приготвяне:
1. Започнете приготвянето като залеете стафидите с коняк и оставете настрана.
2. След това трябва да направите тесто. За целта изсипете хладкото прясно мляко в голяма купа, добавете маята и захарта и разбъркайте малко. Оставете купата на топло място за 20 минути.
3. Вземете 8 жълтъка, добавете захарта, ваниловата захар и разбийте до пухкава смес.
4. Към шупналата мая добавете разбитите жълтъци, настърганата портокалова кора, солта и пресятото брашно. Разбъркайте добре, около 10 минути.
5. Добавете разтопено масло и слънчогледово олио към полученото тесто и омесете всичко старателно. За целта може да използвате машина за хляб или кухненски робот със съответните приставки.
6. Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място за 2 часа.
7. През това време отцедете стафидите и ги подсушете върху хартиена кърпа.
8. След като козуначеното тесто е втасало и увеличило обема си, добавете към него стафидите и омесете внимателно.
9. Понеже полученото тесто е доста лепкаво и по-рядко (така трябва да бъде), най-добре е да го изсипете директно във формите, които сте приготвили предварително - покрити с хартия за печене или намазани с олио и поръсени с брашно. Не забравяйте да запълните формите до ⅓ от обема им, след което ги поставете на топло място за още 1 час.
10. Печете втасалите козунаци във фурната за 40 минути на 180°C.
11. По желание отгоре може да намажете с разбит белтък и да поръсите с бадеми и едра захар 10-тина минути преди края на печенето.
Да ви е сладко!