Няма как да не сте опитвали този кекс с жълтъци в детството - тогава, когато яйцата бяха истински, домашни, и не се скъпяхме да ги използваме в рецептите. Цветът на този кекс е като слънцето - наситено жълт, обагрен от шоколадови шарки.
Кекс с жълтъци
Продукти:
6 жълтъка
1 цяло яйце
1 1/2 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч.прясно мляко
2/3 ч.ч.пудра захар
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
100 гр.тъмен шоколад
2 с.л.какао
120 гр.масло
Приготвяне:
Разбийте мекото масло и пудрата захар. Пригответе си достатъчно голяма купа, използвайте за разбиването миксер или тел за разбиване. Важно е маслото да е оставено на стайна температура и да е меко. Добавете по отделно първо яйцето, а след това и шестте жълтъка. Не спирайте да разбивате.
Добавете в купата млякото, а след това и ванилията. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и малко по малко, при непрекъснато бъркане, ги добавете към течната смес.
Нарежете шоколада на ситни парченца, най-добре е да ползвате шоколад за готвене, тъй като той остава много по-стегнат при печене.
Добавете към останалата смес и разбъркайте. Намажете форма за печене с мазнина и изсипете сместа за кекса. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, като пробвате дали кексът е изпечен като използвате трика с клечка за зъби. След като поизстине, поръсете кекса с какао, а може да го залеете и с разтопен шоколад.
Да ви е сладко!