Необходими продукти:
Мярката е чаша от 200 мл.
1 чаша брашно
1 чаена чаша захар
1 чаша мляко
3 супени лъжици олио
5 супени лъжици сладко от кайсии
1 супена лъжица сода бикарбонат
1 супена лъжица традиционна добавка на д-р Йоткер
За пълнеж:
5 супени лъжици сладко от кайсии
100 гр. настърган шоколад за готвене
За глазурата:
150 гр.
3 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Смесете в дълбок съд всички сухи съставки и с постепенно миксиране изсипете необходимото количество мляко, олио и сладко от кайсии.
Получената смес би трябвало да бъде рядка, излейте я в измервателен съд, за да можете по-лесно да я разделите на две равни части. Би трябвало да получите около 800 мл. смес.
В намаслена и поръсена с брашно тава, излейте половината от сместа и поставете да се пече във фурната на 175 C за 15 минути. Извадете от фурната, веднага намажете с конфитюр и поръсете равномерно с настърган шоколад.
Отгоре излейте втората част от сместа, върнете във фурната и продължете с печенето още 30 минути. Изпечения сладкиш се оставя да изстине, нарязва се на парчета във формата на сърце, а всяко сърце намажете със шоколадова глазура.
Използвайте и остатъците от изрязването: сронете ги, добавете две супени лъжици ром и правете топчета с мокри ръце, оваляйте ги в шоколад и по желание ги украсете.