За някои може и да е сиромашко блюдо, но вкъщи не ѝ прощаваме: Родопска бобена яхнийка!
29 Август 2016
303590
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Ако искате да поглезите себе си и семейството с вкусно и питателно ястие, пригответе тази бобена яхнийка. Фасулът е невероятно полезен. Той съдържа много протеини, витамини A, B, E, калций, магнезий, йод, желязо и други микроелементи. Предимството му пред другите храни е, че по време на готвене бобът запазва почти всички хранителни вещества. Това е добра новина!
Продукти:
400 гр. боб
3 картофа
3 л вода
1/4 чаша ориз
1 глава лук
1 морков
1 с.л.
брашно
30 мл олио
1/4 ч.л. черен пипер
сол на вкус
подправки на вкус - чубрица , джоджен , магданоз ...
Приготвяне:
- Накиснете за една нощ боба в преварена и охладена вода. Фасулът омеква, а накисването изкарва от него веществата, които причиняват газове.
- След това изплакнете боба и го сварете, докато омекне. Това отнема около 50-60 минути.
- Почистете, измийте и нарежете картофите.
- Обелените моркови и лук нарежете на кубчета.
- Измийте ориза, докато стане прозрачен.
- Сварете водата в тенджера, сложете вътре боба, картофите, ориза, половината моркови и лук. Варете в продължение на 20 минути.
- През това време в тиган запържете до златисто-кафяво втората половина от моркова и лука.
- Разбъркайте брашното в тенджерата. Пържете 1 минута при непрекъснато разбъркване.
- Добавете към боба запръжката. Подправете със сол, черен пипер и други подправки на вкус. Варете още 7 минути.
- Добавете нарязанте на ситно пресни подправки.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари