Случи се така, че искаме да изненадаме семейството си с нещо наистина вкусно и сладко и се чудим какъв сладкиш да им спретнем. Ето защо е необходимо да се обмисли подготовката на десертите предварително и внимателно.
По време на последната ни ваканция в Турция пробвахме тези толумбички в захарен сироп . Съпругът ми и децата толкова се влюбиха в този десерт, че трябваше спешно, след пристигането си у дома, да търсят рецепта и да им направя същите. Оказа се, че стават точно като оригинала! Съветвам ви определено да опитате.
Съставките
Пшенично брашно 250 g
Яйце 4 бр
масло 80 g
вода 450 мл
захар 200 g
Сок от лимон 20 мл
Слънчогледово масло 300 мл
подготовка
Доведете 250 мл вода с масло до кипене в малка тенджера на среден огън. След това прибавете към тях пресятото брашно и, като непрекъснато бъркате с дървена шпатула, пригответе равномерно тесто
Махнете масата от котлона и въведете яйцата едно по едно, като всяко отделно се разбърква с шпатула, докато се разтвори в тестото. Сложете сместа в сладкарска торбичка (шприц)
В дълбок тиган или друг удобен съд загрейте слънчогледовото масло и изстискайте толумбите от тестото в него. Те не трябва да се допират една до друга. Пържете до златисто кафяво от всички страни. Поставете готовите толумбички върху хартиена кърпа, за да премахнете излишната мазнина.
Смесете лимоновия сок и захарта с 200 мл вода и кипете на среден огън. Варете около 15 минути.
Сложете толумбичките в сироп и оставете за 10 минути да се накиснат.
Сервирайте десерта с чай или кафе. Tолумбичката може да се залее с тъмен шоколад или да се поръси с нарязани ядки - така вкусът ще бъде още по-наситен. Гответе с удоволствие и не се страхувайте да експериментирате в кухнята с нас!