За първи път правя козунак и не мога да се нарадвам на резултата! Мек като дунапрен, а конците се виждат от километър!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
За първи път правя козунак и не мога да се нарадвам на резултата! Мек като дунапрен, а конците се виждат от километър!
За първи път правя козунак и не мога да се нарадвам на резултата! Мек като дунапрен, а конците се...
4456
Източник: За Жената
За първи път правя козунак и не мога да се нарадвам на резултата! Мек като дунапрен, а конците се виждат от километър!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За Великден традиционно се приготвя сладко печиво, най-често изплетено като плитка, което е известно у нас като козунак. Другите балкански народи също имат версии на козунака, но те не се различават съществено в съставките си и начина на приготовление.

Домакините полагат много усилия за направата на тестото, което при изпичане трябва да е меко и да се отделя на конци.

Тази година ви предлагаме да направите козунака по рецепта от нашата читателка Дияна, която безспорно е един от най-сполучливите, които сме опитвали досега! Цялата процедура е описана стъпка по стъпка, така че няма къде да сбъркате, дори да сте начинаещи в "козунакоправенето". Ето какво ви трябва за Пухкав великденски козунак с големи конци :

Пухкав великденски козунак с големи конци

Продукти:

(използвайте чаша от 250 мл за измерване, напълнете млякото и захарта до върха на дръжката, а олиото малко по-малко)

  • 2 кубчета прясна мая (80 г)

За нейното активиране:

  • 1 чаша мляко
  • 3 супени лъжици захар
  • малко брашно, за да се получи каша

ЗА ТЕСТОТО: 

  • 2 кг брашно
  • 2 чаши мляко
  • 2 чаши захар
  • 1 пакетче ванилова захар (10 г)
  • 1 чаша олио
  • 1 щипка сол
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 4 яйца
  • 100-200 г бели стафиди
  • настъргана кора от 1 лимон
  • малко махлеб по желание

*Можете да добавите нарязан локум, орехов пълнеж, мак или мармалад

За намазване преди печене:

  • 1 жълтък и 2 супени лъжици мляко

За заливката накрая:

  • няколко супени лъжици захар
  • малко вода за разтваряне на захарта
  • 1 пакетче ванилова захар (10 гр.)

За намазване след изпичане:

  • малко маргарин или масло

Приготвяне: 

Поставете двете чаши мляко, заедно с двете чаши захар и ванилова захар, в тенджера и оставете да се загрее, докато захарта се разтвори. След това дръпнете сместа настрана и я оставете да изстине, докато стане топла или хладка, подходяща за месене.

Това се прави първо, преди да се е активирала маята, за да има време да изстине. Може да активирате маята директно в брашното (направете кладенче в средата) или в отделна купа.

В отделна купа: натрошете две кубчета прясна мая, добавете една чаша топло/хладко мляко, 3 супени лъжици захар и няколко супени лъжици брашно, след което разбъркайте, докато няма бучки и се получи каша като за палачинки. Покрийте купата и я оставете на топло място за около 10 минути или докато маята се активира и шупне.

Пресейте брашното в по-голяма и дълбока купа и направете кладенче в средата, след което добавете активираната мая, олиото, яйцата (предварително престояли на стайна температура и разбити с вилица), бакпулвера, щипка сол и подправката махлеб (по желание).

продукти козунак

Снимка: YouTube

Замесете меко тесто с топлото мляко, в което предварително сте разтворили захарта. Млякото не трябва да е много горещо, в противен случай тестото ще потъмнее (маслото при по-висока температура придава тъмен нюанс на тестото).

Месете дълго, за да може хубаво да се заглади и да "лъщи, както и да се отделя лесно от ръцете и стените на купата. Изсипете го върху работна повърхност и го омесете добре, за да стане еластично.

Покрийте го с намазнена торбичка или прозрачно фолио (и кухненска кърпа отгоре), след което го оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си. Сладко-киселите теста винаги изискват повече време за ферментация, което означава, че втасват по-бавно от обикновено.

Втасалото тесто не е нужно да се меси много, за да се оформят плитките, а просто се сплесква с намазнени ръце върху намазнена повърхност и се разтегля като кора. Отгоре се поръсват със ситно настъргана лимонова кора и стафиди (предварително попарени да омекнат и отцедени, след това подсушени с кърпа), след което се разделя на 4 части.

четвъртинки тесто

Снимка: YouTube

Всяка част оформете на три топки, навийте ги на рула и ги сплетете по обичайния начин. Тестото не трябва да се "меси", а леко да се разтегля и оформя с ръце.

фитил козунак с локум

Снимка: YouTube

По желание може да добавите плънка: нарязан локум, мармалад, плънка от смлени орехи или плънка от маково семе. Така оформените плитки се нареждат в намазнена тава (или застлана с хартия за печене), отново се покриват и се оставят да втасат 30-60 минути в зависимост от температурата на помещението или докато увеличат обема си.

втасали козуначени плитки

Снимка: YouTube

Включете фурната на 200 градуса и преди печене намажете плитките с разбит жълтък, към който сте добавили малко мляко.

втасали козунаци

Снимка: YouTube

Печете ги около 10 минути на 200 градуса, докато се зачервят (докато тестото добие хубав цвят), след което ги покрийте с алуминиево фолио и намалете температурата на 160 градуса.

изпечен козунак

Снимка: YouTube

Общото време за печене зависи от вашата фурна, приблизително 1 час и 10-15 минути. 7-10 минути преди края на печенето махнете фолиото и намажете козунака със сиропа (варен сироп от захар и вода, колкото да покрие захарта с ванилията), след което върнете да се запече до готовност. От сиропа ще добият хубав блясък.

изпечени козунаци

Снимка: YouTube

Когато плитките са изпечени и ги извадите от фурната, веднага, докато са още горещи, ги намажете с масло или маргарин и ги покрийте с памучна кърпа, а отгоре с найлонова торбичка.

козуначени плитки

Снимка: YouTube

Оставете ги да престоят така за 10-15 минути върху тавата, след което ги извадете, завити така, докато изстинат напълно.

конци от козунак

Снимка: YouTube

козунак на конци

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft