За Великден традиционно се приготвя сладко печиво, най-често изплетено като плитка, което е известно у нас като козунак. Другите балкански народи също имат версии на козунака, но те не се различават съществено в съставките си и начина на приготовление.
Домакините полагат много усилия за направата на тестото, което при изпичане трябва да е меко и да се отделя на конци.
Пухкав великденски козунак с големи конци
Продукти:
(използвайте чаша от 250 мл за измерване, напълнете млякото и захарта до върха на дръжката, а олиото малко по-малко)
- 2 кубчета прясна мая (80 г)
За нейното активиране:
- 1 чаша мляко
- 3 супени лъжици захар
- малко брашно, за да се получи каша
ЗА ТЕСТОТО:
- 2 кг брашно
- 2 чаши мляко
- 2 чаши захар
- 1 пакетче ванилова захар (10 г)
- 1 чаша олио
- 1 щипка сол
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 4 яйца
- 100-200 г бели стафиди
- настъргана кора от 1 лимон
- малко махлеб по желание
*Можете да добавите нарязан локум, орехов пълнеж, мак или мармалад
За намазване преди печене:
- 1 жълтък и 2 супени лъжици мляко
За заливката накрая:
- няколко супени лъжици захар
- малко вода за разтваряне на захарта
- 1 пакетче ванилова захар (10 гр.)
За намазване след изпичане:
- малко маргарин или масло
Приготвяне:
Поставете двете чаши мляко, заедно с двете чаши захар и ванилова захар, в тенджера и оставете да се загрее, докато захарта се разтвори. След това дръпнете сместа настрана и я оставете да изстине, докато стане топла или хладка, подходяща за месене.
Това се прави първо, преди да се е активирала маята, за да има време да изстине. Може да активирате маята директно в брашното (направете кладенче в средата) или в отделна купа.
В отделна купа: натрошете две кубчета прясна мая, добавете една чаша топло/хладко мляко, 3 супени лъжици захар и няколко супени лъжици брашно, след което разбъркайте, докато няма бучки и се получи каша като за палачинки. Покрийте купата и я оставете на топло място за около 10 минути или докато маята се активира и шупне.
Пресейте брашното в по-голяма и дълбока купа и направете кладенче в средата, след което добавете активираната мая, олиото, яйцата (предварително престояли на стайна температура и разбити с вилица), бакпулвера, щипка сол и подправката махлеб (по желание).
Снимка: YouTube
Замесете меко тесто с топлото мляко, в което предварително сте разтворили захарта. Млякото не трябва да е много горещо, в противен случай тестото ще потъмнее (маслото при по-висока температура придава тъмен нюанс на тестото).
Месете дълго, за да може хубаво да се заглади и да "лъщи, както и да се отделя лесно от ръцете и стените на купата. Изсипете го върху работна повърхност и го омесете добре, за да стане еластично.
Покрийте го с намазнена торбичка или прозрачно фолио (и кухненска кърпа отгоре), след което го оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си. Сладко-киселите теста винаги изискват повече време за ферментация, което означава, че втасват по-бавно от обикновено.
Втасалото тесто не е нужно да се меси много, за да се оформят плитките, а просто се сплесква с намазнени ръце върху намазнена повърхност и се разтегля като кора. Отгоре се поръсват със ситно настъргана лимонова кора и стафиди (предварително попарени да омекнат и отцедени, след това подсушени с кърпа), след което се разделя на 4 части.
Снимка: YouTube
Всяка част оформете на три топки, навийте ги на рула и ги сплетете по обичайния начин. Тестото не трябва да се "меси", а леко да се разтегля и оформя с ръце.
Снимка: YouTube
По желание може да добавите плънка: нарязан локум, мармалад, плънка от смлени орехи или плънка от маково семе. Така оформените плитки се нареждат в намазнена тава (или застлана с хартия за печене), отново се покриват и се оставят да втасат 30-60 минути в зависимост от температурата на помещението или докато увеличат обема си.
Снимка: YouTube
Включете фурната на 200 градуса и преди печене намажете плитките с разбит жълтък, към който сте добавили малко мляко.
Снимка: YouTube
Печете ги около 10 минути на 200 градуса, докато се зачервят (докато тестото добие хубав цвят), след което ги покрийте с алуминиево фолио и намалете температурата на 160 градуса.
Снимка: YouTube
Общото време за печене зависи от вашата фурна, приблизително 1 час и 10-15 минути. 7-10 минути преди края на печенето махнете фолиото и намажете козунака със сиропа (варен сироп от захар и вода, колкото да покрие захарта с ванилията), след което върнете да се запече до готовност. От сиропа ще добият хубав блясък.
Снимка: YouTube
Когато плитките са изпечени и ги извадите от фурната, веднага, докато са още горещи, ги намажете с масло или маргарин и ги покрийте с памучна кърпа, а отгоре с найлонова торбичка.
Снимка: YouTube
Оставете ги да престоят така за 10-15 минути върху тавата, след което ги извадете, завити така, докато изстинат напълно.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!