Ястието, което сме ви приготвили днес, е достоен конкурент на мусаката , въпреки, че за приготвянето му не се използва и грам месо! Тази зелева запеканка е вкусна, хранителна и много апетитна. И най-важното, докато се пече, уханието ще събере цялото домочадие на масата много преди края на готвенето. Ястието се получава невероятно, прави се лесно от обикновено налични във всеки дом продукти . Зелевата запеканка е идеална за обяд или вечеря.
Продукти
- зеле - 600 гр.
- лук - 100 гр.
- моркови - 150 гр.
- тънки питки лаваш (1 голяма или няколко по-малки)
- сол , черен пипер , подправки на вкус
Плънка
- яйца - 3 бр.
- заквасена сметана - 100 гр.
- прясно мляко - 200 мл
- сол, черен пипер на вкус
Приготвяне
Обелете лука, нарежете го и го прехвърлете в тиган с добре загрято олио. Запържете го за 2 минути. През това време обелете морковите и ги настържете на ренде. Добавете морковите към пържения лук и разбъркайте добре. Нарежете зелето и добавете към зеленчуците в тигана. Смесете добре всичко и гответе на умерена температура до омекване.
Пдоправете зелето със сол и черен пипер на вкус, добавете подправки по желание, разбъркайте и оставете да поври още 2 минути. Нарежете лаваша на малки квадратчета. Разпределете плънката върху квадратите и ги увийте на рула. Намажете подходяща форма или тавичка с масло. Нарежете готовите рулца на малки парчета, така че да стигат точно под височината на формата.
Подредете зелевите рулца във формата. В купа разбийте яйцата, добавете заквасената сметана, сол и черен пипер на вкус.