Мойте Рецепти
Чкето - зад странното име се крие традиционно ястие с телешко и моркови, приготвяно в Прилеп и други места в Македония. Приготвеното по този начин месо става крехко и ароматно. Непременно опитайте!
Нарежете месото на кубчета.
Нарежете морковите на кръгчета или както предпочитате.
Обелете чесъна и го нарежете по-едро, а ако скилидките са дребни, може да ги сложите цели.
В гювеч подредете първо ред от морковите, върху тях сложете от нарязаното месо, подправете на вкус, покрийте отново с моркови и редувайте така, докато се изчерпат продуктите, като завършите с ред моркови.
Залейте всичко със смес от виното, олиото и водата, поръсете магданоз и пъхнете съда във фурната. Оставете ястието да поври поне 3 часа на умерен огън.
Забележка:
По желание може предварително да запечатате месото в малко олио на тиган и след това да го добавите в гърнето.
Ако приготвяте ястието в гювеч с капак, за да се задуши по-хубаво запечатайте капака с тесто по страните. След това поставете гювеча в студена фурна и чак тогава я включете.
Ако пък го приготвяте в друг съд, тогава затворете съда добре с фолио.
Количеството на водата е на око - необходимо е течността да дойде малко над нивото на месото с морковите.