Празнична турска баклава с бадеми и меден сироп - вкусотия неземна по уникална рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Празнична турска баклава с бадеми и меден сироп - вкусотия неземна по уникална рецепта:
Празнична турска баклава с бадеми и меден сироп - вкусотия неземна по уникална рецепта:
28911
Празнична турска баклава с бадеми и меден сироп - вкусотия неземна по уникална рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баклавата е задължително лакомство за коледната и новогодишната трапеза. Макар произходът ѝ да е ориенталски, тя е навлязла в националните кухни на страните от целия Балкански полуостров, че и извън него.

Днес ви предлагаме уникална рецепта за турска баклава , с която да се облажите по празниците. Толкова е вкусна, че ще я помните дълго! Ето и рецептата за турска баклава с бадеми :

Турска баклава с бадеми

Продукти:

1 кг фини кори за баница (2 пакета от турските)

2 1/2 ч.ч. бадеми

1 ч.л. смлян кардамон

4 с.л. захар

300 гр. масло

1-2 с.л. канела

6 ч.л. портокалови кори

За сиропа:

1 кг захар

1 л вода

1/3 чаша мед

сокът от 1/2 лимон

1 с.л. розова вода

турска баклава с бадеми

Приготвяне:

Накиснете бадемите в топла вода за една нощ, докато кожата им омекне, след което я обелете (става лесно).

Смесете захарта за плънката, кардамона, настърганата портокалова кора и канелата в малка купа и разбъркайте.

Намажете дъното и стените на тавичка за печене с разтопено масло.

Поставете 5 листа кори един върху друг, като мажете всеки с много масло. За удобство използвайте силиконова четка.

Поръсете с малко смлени бадеми и добавете от сместа със захар и подправки.

Подправената захарна смес трябва да се добавя на всеки 4 листа от корите.

Отгоре поставете още 4 листа кори, като отново мажете всеки с разтопено масло. Поръсете отново с бадеми и захар. Поставете отгоре останалите кори, намазани с масло.

Вземете остър нож и внимателно нарежете баклавата на ромбове.

Ако ви остане от маслото, залейте с него баклавата, като внимавате да попадне в разрезите.

зпечете нарязаната баклава в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 минути.

Извадете от фурната и оставете да се охлади.

През това време пригответе сиропа.

Изсипете съставките за сиропа, без розовата вода, в тенджера и поставете на котлона да заври. Разбърквайте от време на време с дървена лъжица, докато захарта се разтопи. Свалете от огъня и ароматизирайте с розова вода. .

Залейте охладената баклава с горещ сироп. Оставете да попие поне 12 часа.

Съвет: Можете да поръсите готовата баклава със смлени шам-фъстъци, ще бъде много вкусно.

Да ви е сладко и весели празници!

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft