Ако има твърдение, с което всеки може да се съгласи, това е, че храната е нещо страхотно. Всеки ден ставаме свидетели на отварянето на нови ресторанти и излизането на нови рецепти.
Все повече интересът към храната расте, а това, което майсторите ни предлагат, е не само ястие, което да задоволи глада и да ни накара да усетим удоволствие от вкуса на храната, но и да си доставим наслада на сетивата чрез визия и изкусно поднасяне.
Разбира се, вкусовете се променят, а често пъти храната ни се заключава в закуската в хартиен плик или в нещо, хапнато на крак, но това, което е обединяващо, е желанието ни да бъде вкусно и полезно.
И все пак и тук има изключения.
Тези ларви произхождат от Австралия и се смятат за храна там. Те са част от аборигенската диета и се консумират и сурови, и сготвени. Богати са на протеин и според тези, които са ги опитвали, имат вкусен сочен център.
Яденето на живи сърца на кобра във Виетнам е брутален спорт, който те показват по телевизията. В него не се включва готвене или подготовка. Те разкъсват биещото сърце и започват да го ядат. Някои пият кръвта след това.
Може би сте свикнали с мисълта, че в Азия има доста странни храни. Като тази бисквита с оси в Япония. Може би това е техният отговор на Орео.
Понастоящем забранени в Китай, кръвните миди се ядат сурови, направо от океана. Това обаче предлагат съвсем ново ниво на брутност, тъй като те филтрират водата, която потенциално би могла да бъде източник на хепатит, тиф и дизентерия. Това са и причините, поради които ги забраниха в Китай.
Нещата са на път да станат много по-странни. Ширако е друг деликатес в Япония, който се сервира суров или варен. Той се превежда като "бели деца". Повечето хора смятат, че това е естествен вкус. Да, това е така, защото това е семенната течност от риба, мекотели и някои други животни, обитаващи водата.
Шиокара е японско ястие, което дори и самите японци преглъщат трудно. Това са морски дарове, нарязани или накълцани, и ферментирали в органи.
Huitlacoche, известна още като царевична плесен, е мексикански деликатес. Тя идва от гъби, отглеждани върху царевицата и изглежда като големи бели камъни. Използва се в различни ястия, включително енчиладас и супи.
В Азия и Тихия океан прилепите се считат за пиле от пещера, готвят се по много различни начини и в разнообразие от ястия. Яденето на прилепи обаче може да причини неврологично заболяване. Все пак надали само това е причината да не е чак толкова предпочитана храна по света.
Повечето хора предпочитат за снакс картофен чипс или може би фъстъци, но в Корея се хранят с нещо друго. Наричат го Beondegi, но също така са известни като пържени копринени буби. Някой иска ли пакетче?
Този тънко нарязан червен деликатес идва от Япония и e наречен Basashi. Може би ви изглежда като сос от червени боровинки, но това всъщност е…конско месо. И се сервира сурово!