Боровинките са плодове, които според здравната платформа Healthline са изключително богати на хранителни вещества, чудесни за регулиране на кръвното налягане, сърдечни заболявания, подобряване на паметта и възстановяване на мускулите.
Те са богати на фибри, както и на витамин С, К и манган. Те имат най-високите антиоксидантни свойства от всички плодове и зеленчуци, а флавоноидите са антиоксиданти с най-голямо въздействие в горските плодове.
Подсилват имунната система . Боровинките имат най-голямо количество антиоксиданти и помагат на имунната система, като неутрализират свободните радикали, които навлизат в тялото чрез пестициди или дим.
Те са особено полезни за диабетици. Боровинките имат нисък гликемичен индекс, така че имат положителен ефект върху регулирането на кръвната захар, особено при хора, които вече страдат от диабет. Пет порции боровинки всеки ден могат да доведат до значително подобрение на състоянието.
Боровинките са не само полезни за здравето, но от тях можете да приготвяте най-вкусните ястия и напитки, а днес ви предлагаме да си направите домашен сок от боровинки , който да пиете дори през зимата. Не е никак сложно, а е страхотен на вкус.
Този сок се обработва термично за 15 минути, за да има по-дълъг срок на годност. Разбира се, боровинките са най-здравословни, когато се консумират цели или прясно изцедени. Можете просто да замразите боровинките или сока от тях, така че да можете да ги извадите и консумирате без обработка, ако е необходимо.
Но ако искате да го имате през цялото време като богата, питателна и освежаваща напитка, следвайте рецептата по-долу:
Домашен сок от боровинки
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
1 кг боровинки
500 г захар или мед
1 л вода
1 пак.лимонтузу или лимонов сок
ПРОЦЕДУРА:
Измийте и подсушете боровинките, след което ги смелете в блендер или с пасатор. Може и да ги намачкате ръчно.
Покрийте с кърпа и оставете да престои около 24 часа. През това време се разбърква няколко пъти през деня, за да се разтвори захарта/медът. Ако сте добавили захар (за по-дълго съхранение), сложете съда на огъня.
Загрява се на по-ниска температура, за да не се губи витамин С, така че когато забележите, че започва да се втечнява, намалете на най-ниската и оставете да поври още 15 минути. Свалете от котлона и оставете да изстине.
Прецедете леко охладения сок през тензух, след което полученият сироп налейте в горещи стерилизирани бутилки. Затворете добре и ако искате да сте сигурни, че няма да се развали, пастьоризирайте допълнително.
Оставете да се охлади до стайна температура, след което прехвърлете в хладилника.