Заблудите за фритюрника - идеи за използването му

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Позитивни мисли
Заблудите за фритюрника - идеи за използването му
18518
Източник: блиц
Снимков материал: pixabay.com
Заблудите за фритюрника - идеи за използването му

Може ли фритюрникът да се ползва вместо обикновен тиган?

ДА... В него могат да се пържат месо, риба, скариди, калмари, зеленчуци, гъби, понички.

С фритюрника се изразходва много олио
НЕ... Изобщо не е задължително да се наливат 2 л олио, за да се изпържат гъби или скариди. Маслото във фритюрника може да се ползва 10 пъти, докато от тигана веднага се изхвърля.

Пържените във фритюрник картофи поемат повече масло, отколкото приготвените в тиган.
НЕ... Пържените в тиган картофи съдържат около 11% масло, а във фритюрника - само 7,5%.

Това става, защото когато продуктите се сложат в нагорещения тиган, неговата температура рязко пада. Картофите започват да се напояват с масло, стават мазни и тежки. 

Ако огънят се усили рязко, картофите може да пригорят. При пускането на продуктите във фритюрника маслото веднага достига оптималната температура, която остава непроменена. Върху картофите се образува защитна коричка, препятстваща попадането на масло вътре. Картофите стават хрупкави отвън и меки и леки отвътре.

Качеството на маслото във фритюрника е по-лошо - то съдържа повече вредни компоненти от маслото в тигана.
НЕ... След пържене в тиган маслото съдържа почти два пъти повече канцерогени, отколкото във фритюрника. А знаете ли защо? В тигана е невъзможно да се контролира температурата на маслото, когато то започне да завира и изгаря. А във фритюрника маслото не ври. 

Процесът на готвене с фритюрник е по-трудоемък.
НЕ... Фритюрникът напълно ни освобождава от контрол - напълваме го, включваме го и забравяме, докато той сам не зазвъни. А ако пържим в тиган, е нужно пределно внимание, иначе всичко ще изгори.

Фритюрникът не е безопасен за децата, особено ако са любопитни и непослушни.
НЕ... Можем спокойно да докосваме уреда /корпусът му не се нагрява/, а и това, което е вътре, се вижда през прозорчето.

Кулинарни шедьоври

ГЪБИ
Гъбите, приготвени във фритюрник, са истински деликатес. Те стават особено вкусни, ако ги оваляте в сирене, преди да ги сложите във фритюрника.

КАРТОФИ
Опитайте да приготвите във фритюрник млади картофчета! Може да ги сервирате цели или с гъбен, зеленчуков или месен пълнеж.

ЗЕЛЕНЧУЦИ
Оваляйте зеленчуците в галета /особено апетитни стават карфиолът, броколито и морковите/. Във фритюрника те ще запазят повече витамини, защото се приготвят бързо и се слагат цели.

МЕСО
Пилешките крилца стават най-добре в панировка. От течното тесто се получава хрупкава коричка, под която месото е много нежно и сочно.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft