Забравените български ястия, които всяка една истинска българка- домакиня трябва да пробва!

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Забравените български ястия, които всяка една истинска българка- домакиня трябва да пробва!
34214
Източник: петел.бг
Снимков материал: pixabay.com
Забравените български ястия, които всяка една истинска българка- домакиня трябва да пробва!

Българските кулинарни традиции са неизменна част от историята и културата ни. Те са парче от обичаите, ритуалите и даже начина на живот на българите както в миналото, така и днес.


Няма домакиня, която да няма собствена фамилна рецепта за мусака, пълнени чушки или шкембе чорба.

Все пак съществуват и позабравени български ястия, чиито имена днес звучат като думи от езически ритуал – мелес долма, баедия, франкано, лопушки.Наред с всички съвременни храни, които бързо станаха част от дневното ни меню, на трапезата ни присъстват и традиционни български гозби, чиито рецепти са се предавали от поколение на поколение.

 

Ето и някои от най-вкусните, но позабравени бъргарски ястия:

Ламония – това е вид халва, която се приготвя от мед, захар, оризово брашно, масло и каймак.

Компасто – това е родната версия на така популярната плодова пите. Сладкишът се приготвя със задушено в масло захаросана тиква.

Лопушки – това действително са сарми от лапад. Те са пълнени с плънка, смес от риба, ситно нарязан лук, парченца сланина, домати и подправки.

Покрекло – предимно характерно е за Северна България. Ястието се приготвя от свинско месо и вътрешности, предварителни запържени. След това се разпределя в буркани, залива се със сос, отгоре се запечатва с мазнина и се кипва за 2-3 минути.

Крокмач – извънредно пикантно предястие, приготвено от лючи чушки, овче мляко и сирене. Рецептата за изпълнението му е сложна, след което трябва да отлежи поне седмица.

Разтривунка – това е ястие, което се приготвя от малки топчета тесто, пълни с кайма и подправки. Те се сваряват до готовност във вода, заливат се с разтопено масло и се поръсват с черен и червен пипер преди поднасяне.

Чомлек – признаваме, че за чомлек най-вероятно сте чували. Става дума за онова уникално вкусно и леко пикантно ястие с телешко месо, което се приготвя в пръстен гювеч.

Кадън гьобек – са изключително вкусни и ароматни дребни сладки, които са добре сиропирани. В средата на всяка е набучена по една ядка – от орех, бадем. В някои места на България ядките са заменени от стафиди.

Зад италаианското звучене на ястието франкано се крият съвсем обикновени просеничени трохи, запържени в масълце и овкусени с подправки. Не бива да пропускате да опитате и тархана , което представлява апетитно ястие от овче масло, което е сготвено с боб и накрая сгъстено с царевично брашно.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft