Любителите на ароматни сладкиши с фина цитрусова нотка и кадифен крем определено ще оценят този пай! Толкова е вкусна, че ще забравите да опитате тортата.
Съставки за тестото:
• 3 яйца;
• 150 гр. захар;
• 10 гр.
• 50 гр. сметана;
• 150 мл растително масло;
• 250 гр. брашно;
• 15 гр. бакпулвер;
• пудра захар за сервиране;
• бадеми или всякакви ядки по желание.
Съставки за крема:
• 1 яйце;
• 50 гр. захар;
• щипка сол;
• 20 гр. нишесте;
• кора от 1 лимон;
• сок от половин лимон;
• 200 мл мляко;
• 25 гр. масло.
В тенджера се смесват продуктите за крема: яйце, захар, щипка сол, нишесте, мляко, кората и сока на един лимон. Загрейте на котлона, докато заври, след това намалете котлона и бъркайте, докато се сгъсти. Махнете от котлона, добавете парче масло към крема, разбъркайте добре. Покрийте повърхността на крема с фолио, за да избегнете образуването на коричка и оставете да изстине.
В същото време пригответе основата за пая: в купа смесете яйцата, захарта, ванилина, сметаната, маслото, бакпулвера и предварително пресято брашно.
Изсипете тестото в подготвената тава и го изравнете. Поставете лимоновото извара в торбичка и внимателно изсипете върху горната част на тестото, създавайки решетъчна шарка.
По желание украсете повърхността с бадемови листенца. Печете във фурната на 180°C за около 40 минути.
Преди сервиране поръсете сладкиша с малко пудра захар.
Тортата ще се получи ярка и пухкава с вкусен лимонов крем - не пропускайте да я опитат
ши с