Пригответе една от най-вкусните салати по много лесен и лесен начин. За предстоящите жарки дни поднесете гостите си с нещо ново и ги зарадвайте. Вместо поулярните шопска и руска салати направете тази фантастична кремообразна салата с тиквички . Ето какво ви трябва:
Разхлаждаща крем-салата с тиквички
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
4 средно големи зелени тиквички
4 големи скилидки чесън (или на вкус)
7-8 супени лъжици гъсто кисело мляко или заквасена сметана
1 шепа орехи
няколко супени лъжици зехтин (35- 40 мл)
1 щипка сол или на вкус
НАЧИН НА РАБОТА:
Тиквичките се измиват добре със студена вода, отстраняват се двата края (стъблото и гърба, надебелената част), след което се настъргват на едро ренде. Загрейте 6-7 супени лъжици зехтин (40 мл) в широк тиган с незалепващо покритие на умерена температура.
В олиото се запържват една-две шепи едро смлени орехи. От момента на загряване орехите се запържват за 5 минути при непрекъснато бъркане, докато замиришат леко и леко покафенеят, на средно-умерена температура.
Към запържените ядки се добавят настърганите тиквички. Намалете температурата, разбъркайте и оставете тиквичките постепенно да пуснат сока си. Задушете ги, като разбърквате от време на време, докато течността се изпари. Посолете ги на вкус.
Когато тиквичките се сварят и омекнат се прехвърлят в отделна купа и се оставят настрана да се охладят. След това добавете четири скилидки чесън, настъргани или пресовани през преса, а може и на много ситно (по желание).
Към сместа се добавят 7-8 супени лъжици гъсто кисело мляко или заквасена сметана и се подправя с щипка сол или на вкус. Добавете заквасената сметана постепенно или на няколко партиди, за да прецените правилната консистенция.
Сместа трябва да е гъста и да се гребва с лъжица. Разбъркайте съставките, докато ароматите се разпределят добре и се балансират. При необходимост охладете салатата в хладилник преди сервиране, но може да се сервира и веднага по следния начин:
Изсипете сместа в овална декоративна чиния, разстелете, направете вълни, полейте с малко зехтин, поръсете червен пипер, малко смлени орехи и украсете със зелени стръкчета копър.