Забравяш и питката, и козунака с тази вкусотия! Сладко пухче с изискан пълнеж:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Забравяш и питката, и козунака с тази вкусотия! Сладко пухче с изискан пълнеж:
Забравяш и питката, и козунака с тази вкусотия! Сладко пухче с изискан пълнеж:
49065
Забравяш и питката, и козунака с тази вкусотия! Сладко пухче с изискан пълнеж:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Вкусен, ароматен, пищен, сладък бриош е идеалният сладкиш за всеки празник, а защо не и за ежедневното кафе или чай! Можете да го направите с всякакъв пълнеж - всяко сладко или конфитюр, който харесвате. Днес ще ви предложим рецептата за портокалов бриош - много ароматен и вкусен сладкиш! Наподобява нашенския козунак, но тестото е много по-въздушно и пухкаво.

Портокалов бриош

Продукти:

400 гр. брашно

10 гр. прясна мая (или 5 гр суха)

90 гр. захар

130 ml вода (леко топла)

1 яйце + 1 жълтък

60 ml растително масло

1 ст. пчелен мед

Шипка сол

кора от 1 портокал

всяко сладко или конфитюр

за намазване: 1 белтък + 1 с.л. мляко + малко портокалова кора + 1 ч.л. пчелен мед

украса по желание (бадемови люспи, захар/пудра захар и др.)

Приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода и 4 ч.л. захар от общото количество. Пресейте брашното, добавете маята, разтворена във вода с останалата захар, щипка сол, яйце + жълтък, растително масло, мед. Замесете меко, леко лепкаво тесто.

лепкаво тесто

Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло място без течение, докато удвои обема си (2-3 часа).

Разточете леко тестото с пръсти, навийте на руло. Нарежете го на 8 равни части.

тесто на парчета

Разтеглете всяка част малко с пръсти - тук не е необходима точилка: тестото е живо, меко, пластично. Във всяко парче поставете по една препълнена чаена лъжичка сладко или конфитюр. В този случай се използва портокалов

тесто с портокалов пълнеж.

Съберете краищата на тестото върху плънката и оформете топки. Намажете ги с малко растително масло, прехвърлете във форма. Покрийте със стреч фолио и изчакайте да удвои обема си.

топки със сладко

втасал бриош

Пригответе заливката: към останалия белтък добавете малко мляко, мед, малко портокалова кора. Намажете горната част на хлебчетата.

По желание можете да ги украсите, но това не е задължително. Пъхнете ги във фурната, предварително загрята до 170-175 градуса (ориентирайте се според вашата фурна) за 25-30 минути.

портокалов бриош

бриош с портокал

Много мек, пухкав, ухаещ бриош - няма да искате да се спрете, когато го опитате!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft