Писнало ли ви е вече от традиционните мусака, огретен и печени картофи? Е, днес ще ви отправим предложение, на което няма да може да устоите! Тази картофена торта сбъдва мечтите на всички, които обожават картофа в различните му превъплъщения, а освен това е оригинална и невероятно вкусна. Само си представете - картофена коричка , пълна вътре с разтопен кашкавал и вкусна шунка! Какво повече може да иска човек от едно ястие с картофи ? Спокойно може да използвате вкусната рецепта с картофи за основно или гарнитура - еднакво ефектно и вкусно ще е .
Картофена торта с шунка и кашкавал
Продукти:
8 големи картофа
2 супени лъжици зехтин
2 яйца
1 супена лъжица заквасена сметана
1/2 чаша мляко
шунка слайс - 20 бр.
100 гр. кашкавал или твърдо сирене
1 ч. л. смляно индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Измийте и обелете картофите, нарежете ги на кръгчета с дебелина 0,5 см.
Картофите ще се приготвят на два етапа, но не бързайте да съжалявате, защото първият отнема изключително малко време.
Сложете нарязаните кръгчета в тава, полейте ги със захтина, поръсете ги със солта, пипера и индийското орехче и ги сложете във фурната за 10 минути. След като ги извадите, те ще бъдат меки и нежни.
В отделен съд разбийте яйцата, млякото, готварската сметана. Прибавете сол, пипер и индийско орехче.
Започваме с втората част! Наредете в тавичка един ред от леко запечените картофи, като използвате кръгла форма за печене с подвижно дъно.
Върху тях сложете малко шунка и настържете кашкавал. Следват нов ред картофи, нов ред шунка и кашкавал и така до свършване на всички продукти (без картофите, които ще ви трябват за последния пласт на тортата).
Залейте със сместа от млякото, сметаната и яйцата, и най-отгоре сложете още един ред картофи. Сложете във фурната за 40 минути. След като времето изтече, махнете подвижната форма и вкарайте тортата да се пече още 10 минути до получаване на златисто-кафява коричка на картофите
Преди поднасяне поръсете с пресен магданоз!