Първо в хладката вода се поставят захарта, маята и малко брашно.
Разбърква се и се оставя маята да шупне 10-тина минути.
След това постепенно в купата се добавят яйцето, солта, олиото, киселото мляко и брашното.
Замесва се средно меко тесто, покрива се с чиста кърпа и се оставя да стои на топло за около 30 минути, т.е. да удвои обема си.
След това внимателно се премесва и се разделя на 2 части, така че едната да е малко по-голяма от другата.
От двете части поотделно се разточват правоъгълни кори с дебелина 4-5 мм, намазват се тънко с маргарин или масло и се нарязват на ленти с дебелина от 1 см, но без да се прерязва кората докрай.
След това малката кора се навива по диагонал, така че да се оформи охлюв и се поставя в средата на кръгла тава с диаметър 26 см.
Процедурата се повтаря и с по-голямата кора и полученото охлювче се навива около първото в тавата.
Погачата се оставя да втасва 20 минути, намазва се с яйце, сол, сусам и се пече около 30 минути, т.е. докато получи красив златист цвят.
Готовата погача се изважда върху кухненска решетка и се оставя да се охлади.
Поднася се топла, с парче сирене и кисело мляко.