500 гр. кори за баница
1 чаша царевично брашно
1 чаша кисело мляко
1 чаша газирана вода
4 яйца
1/2 чаша олио
400 гр. сирене
2-3 връзки лапад
1 чаена лъжичка сол
1 бакпулвер
Първо се разбиват яйцата, а след това се добавят останалите съставки, освен сиренето и лапада. Всичко се разбърква добре.
В тенджера се сварява вода и с нея се попарва почистения и измит лапад. Оставя се да престои залят с водата 20 минути. След това лападът се отцежда и нарязва на ситно. Смесва се със сиренето.
Вземат се по две кори, върху тях се поставя от течната смес и хубаво се разпределя по цялата кора, а след това с ръка се поръсва от плънката с лапад и сирене, но не прекалено много.
Корите се навиват на руло и се нареждат в намаслена тава. Процедира се така, докато свършат корите. Накрая баницата се залива с останалата течност и се поръсва с малко олио.
Пече се на 210 градуса около 40 минути.
Забележка:
Мерителната чаша е от 250 мл - с нея се мерят всички съставки. Вместо лапад може да сложите спанак или да я приготвите само със сирене.