Тази рецепта е истинско съкровище! Получава се много вкусно лакомство и е толкова лесно за приготвяне. Кремообразният мек карамел е сладост с приятна кадифена консистенция и може да се използва навсякъде: да се яде с палачинки, мекички, хляб, да се използва при печене и да се украсяват с него торти! Колкото е вкусно, толкова и просто.
Тофифи крем
Продукти:
- 250 g захар;
- 250 ml сметана (33%);
- 200 г масло.
Приготвяне:
Приготвянето на мек карамел е много лесно! Но и тук трябва да се спазват някои тънкости.
Поставете 1/3 от захарта в тиган с незалепващо покритие. Загрейте топлината до средна. Разбърквайки енергично с шпатула, разтопете захарта.
Щом се разтопи, се добавя още 1/3, а след като и тя се разтопи - останалата. Процедурата се повтаря до образуването на течен карамел.
Сметаната се поставя на котлона заедно със захарта, докато се сгорещи (но без да завира). Още гореща се изсипва на части в напълно разтопената захар.
Бъркайте енергично докато сместа стане хомогенна. Варете докато се смесят всички съставки, свалете от котлона.
Накрая изсипете още горещия крем карамел в маслото! Бъдете внимателни - може да се изгорите.
Забележка! Маслото трябва да е със стайна температура.
Вземете пасатор и хубаво пасирайте всичко. Масата трябва да е напълно хомогенна и гладка.
Прецедете го през цедка. Оставете на плота да се охлади напълно.
След охлаждане кремът Тофифи се прибира в хладилник под фолио. Става невероятно вкусно и нежно!
Този мек, кремообразен карамел е идеален за палачинки, понички, мекици, пайове и торти. Вкусно е да се яде дори само върху филийка хляб! Определено си заслужава да запишете рецептата!