20 дюли
3/4 чаша арманяк (бренди или коняк)
2 с.л. зехтин
сол
прясно смлян черен пипер
1,5 кг. плешка от глиган (или прасе), нарязана на парченца около 4-5 см.
120 гр. бекон, накълцан грубо
2 големи моркова, нарязани
1 голяма глава кромид лук, нарязана
3 скилидки чесън, нарязан
1 бутилка качествено червено вино
2 дафинови листа
1 връзка букет от подправки: 3 стръка розмарин, 2 стръка мащерка, шепа листа от целина
Смесете дюлите и арманяка в купа и оставете поне за час, за да се мариноват.
Загрейте фурната 160 градуса. Загрейте зехтина на среден огън в дълбок огнеупорен съд с капад. Подправете месото добре със солта и пипера. Сотирайте го на порции в мазнината, без да слагате прекалено много наведнъж, докато покафенее равномерно. Прехвърлете месото в купа. Сложете бекона в същия съд, в който се е задушавало месото, и го запържете, докато се разтопят мазните части. Добавете морковите и лука и задушавайте още 5 минути. Прибавете чесъна и гответе още минута. Върнете месото в съда, заедно с отделения сос. Прибавете дюлите с коняка, виното, дафиновия лист, букета от подправки, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. черен пипер. Възварете сместа, след това намалете котлона и я оставете да къкри. Покрийте съда и го прехвърлете във фурната. Печете, докато месото стане много крехко – около 2,1/2-3 часа. Извадете от фурната и опитайте на вкус, след това отстранете дафиновия лист и стръковете подправки. Поднесете с картофено пюре, ориз или полента!