1/2 кг гъби
2-3 узрели домата или 1/2 консервирани смлени домати
2 чаши червено вино
зехтин
1-2 дафинови листа
1 парченце канела (по избор)
сол и черен пипер
по желание: няколко пилешки бутчета
Задушете гъбите в зехтина, като ги поставяте цели. Когато започнат да омекват, "угасете" с червено вино и добавете доматения сос. Внимание - не прибавяйте вода! Ако количеството сос не покрие гъбите, долейте още доматен сок. Добавете дафиновите листа, канелата, солта и черния пипер, поставете капака на тенджерата и оставете ястието да се свари, докато се сгъсти сосът. Ако сосът ви се стори малко кисел (в зависимост от вида и вкуса на виното), можете да коригирате с една-две щипки захар.
Ако желаете ястието да не е постно, може да добавите към ястието няколко пилешки бутчета, предварително леко запържени в зехтин и овкусени със сол и черен пипер. Добавете ги заедно с гъбите и задушете във виното и доматите.