4 резена бекон
1 голяма глава лук, нарязана
4 скилидки чесън, счукан
1 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л. сушен розмарин
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1 чаша червено вино
1 опаковка (750 гр.) нарязани домати от консерва (или пресни)
1/2 ч.л. сол
4 пилешки бутчета с кост (1 кг.)
1 с.л. зехтин
1/2 чаша брашно
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1 опаковка (300-350 гр.) нарязани дребни гъби
1 голяма зелена чушка, нарязана
2 чаши орзо (паста) - сурово
Запечете бекона в сух тиган, докато стане хрупкав. Прехвърлете бекона върху хартиена салфетка да се отцеди и изстине, като запазите мазнината в тигана. Сложете нарязания лук в мазнината от бекона и задушете до омекване. Добавете чесъна, мащерката, розмарина и черния пипер към лука и гответе още 1 минута. Прибавете виното и оставете сместа да заври. Гответе така 5 минути, като обирате покафенелите частички от дъното и стените на тигана.
Прибавете доматите и солта, бъркайки, за да се смесят добре.
В друг голям тиган сложете зехтина и загрейте на умерен огън. Сложете брашното, 1/4 ч.л. сол и 1/4 ч.л. черен пипер в купа и ги смесете добре. Оваляйте пилешките бутчета в брашнената смес и изтупайте излишното количество. Сложете бутчетата в тигана и запържете до покафеняване от всички страни.
Сложете запърженото пиле към доматения сос. Нарежете запържения бекон и го поръсете върху пилето. Объркайте, за да се покрият бутчетата. Прибавете нарязаната чушка и гъбите и разбъркайте отново. Покрийте съда и гответе на бавен огън няколко часа (най-добре да използвате специален уред за бавно готвене - сложете продуктите в него и гответе 6 часа). Когато е готово, пилето трябва да се разпада от костта.
Щом сте готови да сервирате, сварете орзото според указанията на опаковката. С лъжица слагайте от сместа с пилешкото (може предварително да обезкостите бутчетата) върху канапето от сварено орзо.