2 с.л. зехтин
4 с.л. масло
1 заек, нарязан на порции
2 с.л. брашно
1 чаша вино
2-3 с.л. доматено пюре
1/8 ч.л. смляна мащерка
2 средни глави лук, нарязани
1 скилидка чесън, счукан
8 нарязани гъби
1 чаша (240 мл) вода
връзка магданоз, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус
1 дафинов лист
Загрейте зехтина на умерен огън в дълбок тиган, сложете вътре заешкото и го запържете до покафеняване. Извадете месото и оставете настрана. Сложете в тигана маслото, луко, чесън, сол и черен пипер, дафиновия лист и мащерката и задушете, докато лукът омекне, но без да става кафяв. Прибавете гъбите и гответе, докато леко омекнат. Прибавете още масло, ако стане прекалено сухо.
Смесете брашното, водата, виното и доматеното пюре. Прибавете към тигана и увеличете котлона, така че ястието да заври. Варете около 3 минути. Намалете отново котлона и прибавете обратно парчетата заешко. Задушавайте на бавен огън около 1-1/2 часа, докато месото омекне и се разпада от костта. Прибавете магданоза, разбъркайте и гответе още минута-две. По желание може да отделите костите от месото и да ги изхвърлите или да сервирате месото с костта. Поднесете върху канапе от картофено пюре или върху паста.