През есенно-зимния сезон нуждата на организма от витамини е завишена, за да се борим успешно с нападащите ни вируси. А най-добрият естествен източник на витамини са плодовете и зеленчуците, както всички знаем.
За съжаление обаче в тях много често се съдържат нитрати.
Ето как да миете плодовете и зеленчуците , за да ги изчистите от нитрати :
В голяма купа смесете ябълков оцет и вода в съотношение 1 към 4. Оставете плодовете и зеленчуците да се накиснат в разтвора в продължение на 1-2 часа, след това отново ги измийте под течаща вода и готово.
Освен, че премахва нитратите, тази лесна техника помага за запазване на свежестта на плодовете и зеленчуците за по-дълго време.
Допълнителен съвет: Ако сте решили да си приготвяте зелена салата, отрежете надълбоко кочана на марулята, преди да накиснете листата й в оцетния разтвор