Задължително направете ТОВА с вареното жито за Задушница, за да не се разкашка и да останат цели зърната:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Задължително направете ТОВА с вареното жито за Задушница, за да не се разкашка и да останат цели зърната:
5523
Снимков материал: pixabay.com
Задължително направете ТОВА с вареното жито за Задушница, за да не се разкашка и да останат цели зърната:

Всички знаем, че за Задушница задължително се приготвя варено жито или "коливо", както го наричат в много краища на България. По традиция приготвеното за Задушница жито се раздава от близките на починалите за "Бог да прости", като най-често се приготвят пакетчета, включващи освен пшеница различни сладки лакомства и питка.

Днес ще ви издадем всички тайни на перфектното варено жито за Задушница - ето какво задължително трябва да направите, за да не се разкашка житото при варене и да останат цели зърната.

Ето какви продукти са ви нужни:

• пшеница - 500 г грухана;

• лимонова кора - от 1 лимон;

• канела - 1 с.

л.

• галета - 3 с. л.

• бисквити - 1/2 пакет смлени (или препечено до порозовяване брашно)

• сол - 1 щипка;

• пудра захар - 1 ч. ч.;

Начин на приготвяне:

Най-напред житото трябва да се измие под течаща вода. Това е първата и много важна стъпка. След това се залива със студена вода и щипка сол. Може да го оставите да се накисне или да преминете директно към варенето му. Зависи с какво време разполагате. По-добре е обаче да го оставите да покисне няколко часа, защото така зърната естествено ще набъбнат и ще се сварят по-лесно.

Огънят трябва да е умерен. Когато се образува пяна на повърхността на съда, в която варите житото, трябва да я отстраните с помощта на решетъчна лъжица. След като житото се свари (зрънцата трябва да се разпукат), се прецежда и се оставя за няколко часа върху кърпа, която да попие влагата. Това е втората важна стъпка, която гарантира, че зърната ще останат цели и няма да се слепят и разкашкат заради остатъчната влага.

жито върху кърпа

След това го връщате в купата и го овкусявате с настъргана лимонова кора, пудра захар, галета, натрошени бисквити, канела и орехи. Вместо бисквити може да запечете малко брашно в сух тиган - до порозовяване.

Най-отгоре житото се поръсва с пудра захар. Това обаче направете малко преди подаването на житото, за да не се образува влага на повърхността.

Ако желаете, може към сварената пшеница да добавите стафиди, предварително накиснати в малко алкохол и отцедени.

жито за Задушница

Разсипва се в малки чашки и се раздава за Бог да прости.

Това е най-лесната рецепта за направата на жито за Черешова Задушница.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft