Всички знаем, че за Задушница задължително се приготвя варено жито или "коливо", както го наричат в много краища на България. По традиция приготвеното за Задушница жито се раздава от близките на починалите за "Бог да прости", като най-често се приготвят пакетчета, включващи освен пшеница различни сладки лакомства и питка.
Днес ще ви издадем всички тайни на перфектното варено жито за Задушница - ето какво задължително трябва да направите, за да не се разкашка житото при варене и да останат цели зърната.
Ето какви продукти са ви нужни:
• пшеница - 500 г грухана;
• лимонова кора - от 1 лимон;
• канела - 1 с.
• галета - 3 с. л.
• бисквити - 1/2 пакет смлени (или препечено до порозовяване брашно)
• сол - 1 щипка;
• пудра захар - 1 ч. ч.;
Начин на приготвяне:
Най-напред житото трябва да се измие под течаща вода. Това е първата и много важна стъпка. След това се залива със студена вода и щипка сол. Може да го оставите да се накисне или да преминете директно към варенето му. Зависи с какво време разполагате. По-добре е обаче да го оставите да покисне няколко часа, защото така зърната естествено ще набъбнат и ще се сварят по-лесно.
Огънят трябва да е умерен. Когато се образува пяна на повърхността на съда, в която варите житото, трябва да я отстраните с помощта на решетъчна лъжица. След като житото се свари (зрънцата трябва да се разпукат), се прецежда и се оставя за няколко часа върху кърпа, която да попие влагата. Това е втората важна стъпка, която гарантира, че зърната ще останат цели и няма да се слепят и разкашкат заради остатъчната влага.
След това го връщате в купата и го овкусявате с настъргана лимонова кора, пудра захар, галета, натрошени бисквити, канела и орехи. Вместо бисквити може да запечете малко брашно в сух тиган - до порозовяване.
Най-отгоре житото се поръсва с пудра захар. Това обаче направете малко преди подаването на житото, за да не се образува влага на повърхността.
Ако желаете, може към сварената пшеница да добавите стафиди, предварително накиснати в малко алкохол и отцедени.
Разсипва се в малки чашки и се раздава за Бог да прости.
Това е най-лесната рецепта за направата на жито за Черешова Задушница.