Феноменална пълнена царевична питка , която ще ви е спасение в случаите, когато не сте се погрижили за обяда или вечерята. Приготвя се много лесно, само забъркваш и печеш.
Снимка: YouTube
Пълнена царевична питка
Продукти:
- 2 чаши (от 200 мл) царевично брашно,
- 1 чаша грис,
- 50 мл олио,
- ½ бакпулвер,
- малко мая (1/2 чаена лъжичка),
- около 300 гр. меко сирене,
- 200 гр. леко запържен пушен врат (или шунка),
- 3 яйца,
- газирана вода (малко около 50-100 мл),
- 1 връзка сварен спанак или лапад,
- сол
Приготвяне:
Бланширайте спанака, нарежете го и го посолете. Смесете царевично брашно и грис в купа, след което добавете сол. Добавят се разбитите с вилица яйца и 100 г настърган кашкавал.
Към сместа добавете олиото, маята и бакпулвера, след което постепенно добавете газирана вода. Разбъркайте, сместа трябва да е каша като за палачинки, малко по-плътна.
Смесете останалото сирене и спанак, а пушения врат леко запържете в олио от двете страни. Намаслете тавата и сложете хартия за печене. Използвайте по-малка тава или форма за торта.
Снимка: YouTube
Изсипете една трета от яйчено-брашнената смес и разстелете. След това наредете парчета врат и отгоре изсипете още една трета от сместа и разстелете добре.
Снимка: YouTube
Отгоре разпределете спанака със сиренето.
Снимка: YouTube
Най-отгоре се покрива с останалата смес и се заглажда добре.
Снимка: YouTube
Питката се поръсва със сусам или семена на вкус и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 градуса.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube