Ако и при вас у дома често остава хляб, който трябва да изхвърлите време е за много умно решение.
Ќофтетата от стар хляб са толкова вкусни, че ще започнете да ги правите всеки ден. Плюс това белият сос е отличен завършек за вечерта.
Почти цял стар хляб
1 l мляко
2 яйца
1 глава лук
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица галета
Сол и подправки по желание
500g печурки
Малко лук или чесън
2 супени лъжици брашно
1 сметана
Подправки по желание
Загрейте млякото, прибавете стария хляб. Смачкайте с ръце. Лукът нарежете на ситно и добавете към сместа.
Слагате яйцето в сместа, подправяте го на вкус и добавяте брашното и галетата. Разбъркайте добре и ако забележите, че сместа е прекалено рядка, добавете още малко брашно.
Загрейте масло в тиган и запържете сместа във формата на кюфтета.
Смачканият чесън или лук за соса сложете да се изпържи. Когато е почти готов добавете водичка и оставете малко да се задуши.
Сосът е готов, когато омекне лука и водата се изпари. Тогава разбийте брашното с 1l вода и изсипете в тигана. Накрая добавете сметаната и подправете.
Кюфтетата полейте със соса. Сервирайте ги топли!