
1 заек
400 гр. кестени
1/2 л. сухо червено вино
¼ л бульон от дивеч или пилешки бульон
2-3 клонки мащерка
черен пипер
няколко зрънца хвойна или шарен пипер
Цепнете кестените от горната страна на кръст. Сложете тенджера с вода да заври. Изсипете кестените във врящата вода и оставете да се варят 4-5 минути. Отцедете ги в гевгир и ги измийте под студена вода. Обелете.
Разрежете заека на 6-8 парчета. Сушените домати нарежете на дребни парченца. Обелете чесъна и го накълцайте на ситно. Стрийте пипера и хвойната.
Загрейте зехтина в дълбока тенджера с двойно дъно. Запържете заешкото в загрятата мазнина до златисто-кафяво. Добавете доматите, кестените, чесъна, пипера и хвойната, мащерката и дафиновия лист и ги запържете за кратко с месото. Угасете сместа с половината вино и половината от бульона. Подправете със сол и оставете тенджерата да къкри под капак на тих огън около 45 минути, докато месото и кестените омекнат добре. Бъркайте от време на време, така че да не загорят кестените. Добавете евентуално още червено вино, ако течността се изпари.
Извадете парчетата заешко и кестените от тенджерата и ги дръжте във фурната на 50ºC в покрит съд до поднасянето. Махнете подправките.
Излейте в тенджерата останалото червено вино и варете, докато течността се сгъсти. По желание може да пюрирате половината кестени и да ги добавите към соса. Овкусете със сол и прясно смлян шарен пипер. Поднесете заешкото с кестените и соса от червено вино.