Учените са установили, че вида на храната, която ядете преди физически и умствени усилия има пряко влияние върху здравето .
Специалистите от университета в Нотингам казват, че закуската с нисък гликемичен индекс (GI) в комбинация със сок от ябълки , помага на тялото да разбие мазнините добре. Според него, най-добре е да започнете деня с зърнени храни и сок от ябълки .
Проучването, което води др. Ема Стивънсън, се занимава с здравословното състояние на младите хора, които закусват определена храна. Първо давали закуска, който предизвиква растеж на глюкоза в кръвта - корнфлейкс и мляко, бял хляб и конфитюр и безалкохолни, подсладени напитки.
След това им предоставили храни с нисък GI индекс, а и двете закуски имат същите калории, въглехидрати, мазнини и протеини. Закуската с нисък индекс GI се състоял от мюсли, мляко, компот, бисквити, кисело мляко и сок от ябълки.
Три часа след закуска, младите тичали по 1 час.
От анализите, изследователите открили, че плазмата на свободните мастни киселини - които показват количеството мазнини, които тялото използва за енергия - започват да растат два часа след закуска с нисък индекс GI и че в този случай по-голяма концентрация означава и бързо изгаряне на мастните натрупвания в тялото .
Заключили, че с консумация на закуска с нисък индекс GI се увеличава окисляването на мазнините и докато почиваме и докато се упражняваме, а при това всичко това се отразява на апетита, тъй като анкетираните са се чувствали сити повече време след яденето на този вид храна.