Ще се изненадате от простотата и лекотата, с която ще приготвите тези вкусни сусамени банички със сирене . Бързи и лесни, ще ви спечелят още с първата хапка и ще си ги приготвяте редовно за закуска, вечеря или като междинна закуска. Ето какво ви трябва за тази закуска-фантазия :
Сусамени банички със сирене
Продукти (за тестото):
100 г високомаслена заквасена сметана (20% масленост)
1 жълтък
10 супени лъжици олио (80 мл)
1 чаена лъжичка сол или на вкус
1 чаена лъжичка бакпулвер ( 1/2 пакетче от 10 гр.)
250 - 280 гр. брашно
За плънката:
100 гр.
1 белтък
40-50 гр. сусам за поръсване
Приготвяне:
В дълбока купа се слагат 100 г гъста заквасена сметана и един жълтък. Разбъркайте с вилица, докато се смесят. След това добавете 10 супени лъжици олио, след което разбъркайте отново, докато олиото започне да се поема в сместа.
След това добавете солта и бакпулвера и разбъркайте отново. Започнете да добавяте постепенно брашното: добавете първо половината от брашното, разбъркайте, за да получите гладка смес без бучки, след това добавете останалото.
Когато сместа се сгъсти и стане на тесто, добавете останалото брашно и омесете на ръка. Тестото е меко, гладко, мазно и лесно се оформя с ръце. Покрийте го с торбичка или прозрачно фолио и го оставете да престои 10 минути на стайна температура.
Върху леко набрашнена работна повърхност се поръсва малко от брашното и с помощта на точилка се разточва кора с размери 24х30 см, като за да се получи правилен правоъгълник си помагате с ръце (изрязвате излишното и залепвате където е необходимо).
Разделете кората на четири дълги ивици, широки около 6 см. По дължината на всяка от лентите наредете натрошено сирене, след което внимателно хванете краищата с пръсти и ги съберете. Притиснете с длан, за да залепнат "шевовете" и да получите плоско руло.
Намажете отгоре с белтък и нарежете на парчета по ваш избор. Всяка баничка потопете откъм намазаната страна в сусам, за да залепне хубаво и плътно, след което ги наредете в тава, застлана с хартия за печене.
Пекат се около 15-20 минути в загрята фурна на 200 градуса, докато се зачервят.
Да ви е сладко!