Много е казано за ползите за здравето от слънчогледовите семки .
Влияят върху регулирането на нивата на холестерола.
Те също помагат за предотвратяване на атеросклероза или рак.
В допълнение към чопленето на слънчоглед като занимавка пред телевизора, струва си да включите още една негова форма в диетата си.
Една от най-полезните форми, под които може да консумирате вкусните ядки, са слънчогледовите кълнове .
Те крият интересни ползи за здравето , включително укрепване на костите и зъбите !
Ползи за здравето от слънчогледовите кълнове
В допълнение към гореспоменатия ефект върху зъбите и костите, слънчогледовите кълнове имат следните ползи за здравето:
- Те действат срещу мускулни болки
- Имат балансиращ ефект върху нервната система
- Регулират нивата на желязо
- Те са богати на протеини
- Те съдържат много витамини A, B, C, D и E
- Те съдържат минерали като калций, фосфор и калий
Как да отгледаме слънчогледови кълнове в буркан?
Имаме нужда от:
- слънчогледови семки от биологично земеделие
- буркан за сладко
- марля
- вода
Процедура:
Покрийте слънчогледовите семки с вода в някакъв съд.
Накиснете семената за 12 часа.
Изсипете накиснатите семена в буркана за сладко, т.е. в мястото за покълване.
Покрийте зърната с марля или друг материал, който ще позволи на въздуха да влиза в буркана.
Изплаквайте покълналите слънчогледови семки с вода поне два - три пъти на ден в продължение на поне два дни на редовни интервали.
След 2 дни слънчогледът трябва да поникне - едва тогава кълновете са готови за консумация.
Въпреки това си струва да отделите малко повече време за тях.
След около седмица покълване семената ще се развият още по-добре и ще ви осигурят повече от своите ползи за здравето.
Можете да ги добавите например към салати или други здравословни ястия.
Когато ядете пресни, няколкодневни кълнове, внимавайте за обвивката на слънчогледовите кълнове – тя е доста твърда.
Отделя се от кълновете едва след около седмица от покълването.
Желаем ви здраве!