Рецептите забързи сладкиши с едно яйце придобиват все по-голяма популярност. Разбираемо е. Приготвянето на вкусни сладкиши за 10 минути е мечтата на всяка домакиня. Реших и да споделя любимите си лакомства. Моят мързелив сладкиш се състои от един банан и една ябълка. Този сладко-кисел пълнеж идеално допълва десерта.
Голямото предимство на тази рецепта е, че можете да се справите и без фурната. Това е чудесно, когато нямате време. За първи път оцених всички предимства, когато се опитах да направя плодов пай в чужда страна. С мъжа ми отидохме на почивка за уикенда и сутринта искахме нещо за кафенцето. Оттогава това е най-търсеното печиво в нашето семейство.
Съставки
Банан 1 бр
ябълка 1бр
Захар 85 g
Яйце 1бр
Слънчогледово олио 60 мл
Мляко 100 мл
Пшенично брашно 150 гр
Бакпулвер 12 гр
Оцет от бяло вино 1 супена лъжица
Масло 10-20 g
Сол 1 щипка
Ванилия 10 g
Подготовка
Нарежете ябълката на тънки филийки, а банана на кръгчета. Намажете дълбок тиган с диаметър 24-26 см с масло, поръсете с 1 с.л. захар и добавете плодове.
За тестото смесете яйцето, 60 г захар, слънчогледовото масло, ваниловата захар и солта, разбъркайте заедно
Налейте млякото и разбъркайте. Постепенно добавяйте брашно, като внимателно разбивате бучките с помощта на бъркалка. В края добавете бакпулвера и оцета (можете да замените с ябълков сайдер), омесете тестото.
Изсипете тестото върху плодовете, поставете тигана на слаб огън и гответе, покрит с капак, за 20 минути.
Намажете плоска чиния със слънчогледово олио, покрийте тигана и внимателно обърнете. Върнете пая в тигана. По този начин можете да го обърнете, без да го повредите. Печете още 5 минути.
След като извадите бързия пай от тавата, оставете го да се охлади леко. След това можете да го намажете със сладко и да гарнирате с кокос, шоколад и пресни плодове. Или просто го ядете така с чай или кафе. Опитвали ли сте да правите баница в тиган ?