Колко краставички можете да затворите през по-топлите месеци, преди да ги приберете в мазето?
Обикновено хората се опитват да приготвят достатъчно кисели краставички , за да избегнат необходимостта да ги купуват от магазина през студения сезон, което им позволява да спестят много пари (а и повечето са скептични относно качеството на закупения продукт).
Но ако вашето семейство обича мариновани краставици, тогава запасите намаляват доста бързо. Затова е важно да мариновате достатъчно зеленчуци.
Използвайки специален метод за мариноване , можете да удължите срока на годност на краставичките. Предлагам ви да научите за техниката на дългосрочно осоляване . Аз лично престанах да използвам даже стъклени буркани - мариновам краставичките в големи 5-литрови пластмасови бутилки от минерална вода. И икономично, и лесно.
Снимка: YouTube
Кисели краставички в пластмасови бутилки
Продукти:
- 300 гр. копър
- 100 гр. чесън
- 50 гр. черен пипер на зърна
- 500 гр. хрян
- 5 кг корнишони
- 130 гр. сол
Приготвяне:
За начало почистете краставиците от всякакви замърсявания, нарежете на ситно чесъна, хряна и копъра. Поставете слой от хрян, чесън и копър на дъното на буркана/бутилката. След това поставете краставиците върху зелената "подложка", като оставите около 5 см свободни до ръба на буркана.
Посолете 5-литровата бутилка с краставици и залейте с обикновена студена вода, не преварена.
Снимка: YouTube
Затворете бутилката плътно с капачка и оставете на хладно и тъмно място.
Не забравяйте периодично да разклащате контейнера с краставичките, за да разпределите равномерно водата между краставиците.
Този метод ви позволява просто да мариновате краставици, без да е необходимо да приготвяте марината.
Снимка: YouTube
Успех!