Пилешките бутчета са една от най-евтините части на пилето, но това съвсем не означава, че с тях не могат да се приготвят истински деликатеси! Като днешната рецепта за пилешки бутчета във вкусен сос , с които ще си оближете пръстчетата и вие, и близките ви. Ето как да си приготвите този невероятен деликатес с Пилешки бутчета :
Деликатес с пилешки бутчета
Продукти:
4 пилешки бутчета (1 кг)
4 с.л.
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. сол
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. къри
1 ч.л. смлян червен пипер
2 с.л. растително масло
1 чушка
4 скилидки чесън
1 глава лук
12 г брашно
150 мл прясно мляко
150 мл готварска сметана
1/2 ч.л. сол
1 с.л. кристална захар
1 ч.л. къри
Картофено пюре:
500 г картофи
40 г масло
50 мл прясно мляко
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. индийско орехче
магданоз за поръсване
по избор: люта чушка
Приготвяне:
Измийте бутчетата, оставете ги с кожата и направете няколко разреза на разстояние един до друг.
Сложете бутчетата в сух тиган и смесете в купа киселото мляко, солта, мащерката, кърито, смлян червен пипер и 2 супени лъжици олио.
Разбъркайте добре и натрийте добре всички пилешки бутчета със сместа.
Налейте малко растително масло навсякъде в пролуките между бутчетата.
Покрийте с капак и оставете да къкри на среден огън.
След няколко минути обърнете бутчетата.
Гответе около 30 минути на слаб огън.
Междувременно пригответе картофено пюре. Обелете картофите, нарежете ги на малки кубчета и ги поставете в тенджера с вода. Варете до омекване.
След това отцедете водата, намачкайте картофите заедно с маслото, посолете, добавете индийското орехче и смесете млякото, като бъркате с бъркалка.
Измийте, почистете и нарежете чушката.
Обелете чесъна и също го нарежете на по-малки парчета.
Обелете лука и го нарежете на ситно.
Извадете пилешките бутчета от тигана и сложете вътре нарязания лук и чесън и запържете за около 2 минути.
След това поръсете с брашно, разбъркайте и запържете още 2 минути.
Добавете нарязаната чушка и запържете за около 1 минута, като бъркате непрекъснато.
Залейте с мляко, готварска сметана и разбъркайте. Посолете, добавете захар, къри, разбъркайте и върнете бутчетата.
Задушете около 5 минути под капак. Накрая поръсете с наситнен магданоз (може да добавите и лют червен пипер или люта чушка) и поднесете заедно с готовото картофено пюре.
Добър апетит!