Рядко има толкова лесни сладкиши , които същевременно да са и красиви, и вкусни. Днешният сладкиш с мандарини отговаря на всички горни условия и това го превръща в идеалната кулминация на празничния обяд или вечеря.
Карамелен сладкиш с мандарини
Продукти:
3 яйца
1 ч.л.сода или бакпулвер
бучка масло (около 40 g)
80 гр.захар
150 гр. (1/2 чаша) брашно
100 мл прясно мляко
1 пак.ванилова захар
4 с.л.захар за карамела
6 мандарини
Приготвяне:
Първо приготвяме карамела: за целта изсипваме 4 с.л.захар в сух тиган и ги оставяме да се разтопят. Докато захарта не се разтопи, не бъркаме! Щом се разтопи и започне да се карамелизира, намаляваме котлона и бъркаме бавно (около 7 минути) до тъмен карамел.
Мандарините обелваме и разполовяваме.
Разбиваме захарта и ваниловата захар с яйцата и мъничко вкус.
Добавяме маслото в разбитите яйца (предварително разтопено). Маслото може да бъде заменено с рафинирано растително масло.
Пресяваме брашното и го добавяме заедно с бакпулвера в яйчената смес. Разбиваме добре тестото (с тел или миксер).
Приготвяме тавата за печене: покриваме я с хартия за печене, а отгоре разстиламе карамела.
Дъното покриваме с половинките мандарини.
Заливаме мандарините с приготвеното тесто.
Печем сладкиша 30 - 40 минути (на 180 С).
Готовият сладкиш трябва да се охлади добре.
Приятен апетит!