Никога не съм срещал човек, който да не обича плодове. Моето семейство и аз не сме изключение.
Много хора обаче не се чудят, както аз преди, защо ябълките на пазара или магазина могат да стоят със седмици и да останат свежи? А преди това те можеха да бъдат транспортирани от друг град или дори държава, където първо са сортирани, натоварени и след това изпратени по пътя си. Само си спомнете какво се случва с ябълки, които са престояли няколко дни, които са били набрани от вашето ябълково дърво или купени от вашата баба. Те се набръчкват и започват да гният.
Преди да се роди бебето, ние просто измихме ябълките под течаща вода и ги изядохме след това. Въпреки това, когато бяха въведени в допълващи храни за бебето, реших да се заема по-сериозно с обработката на ябълки и други плодове.
Затова реших да залея ябълките с вряща вода, защото не се знае къде е лежала, преди да попадне на тезгяха в магазина, нито кой изобщо е бягал върху тях. Опитвам се да не мисля за последното.
След като залях ябълките с вряща вода и минаха пет минути, върху плода се появи бял налеп, което ме ужаси. Веднага започнах да търся отговор на въпроса си и след като прочетох няколко статии научих, че ябълките се обработват със специален восък, благодарение на който остават свежи за дълго време.
Ето как ще изглежда ябълката след половин минута
И така след две минути.
И какво се случва, цял живот съм купувал ябълки и съм мислил, че ям здравословен плод, а всъщност съм консумирал химически елемент.
Ябълка след пет минути.
Това, което видях, стана сериозна причина да подходя по-сериозно към обработката на ябълките. Първо ги заливам с вряла вода и след това ги избърсвам старателно с кърпа, за да не остане нищо от плаката.
Разбира се, те губят външния си вид, но поне няма да навредя на тялото си повече.