Каквото и да си говорим, картофите остават един от основните продукти на масата на българина. Факт е, че ги обичаме и успяваме да ги добавим към всяко меню.
Картофено гърне с шунка е името му, което няма да ви изненада! На пръв поглед има същите познати продукти. Но тайната се крие в специален пълнеж от сирене-мляко, пронизващ всяко парченце зеленчук и месо.
Съставките
прясно мляко 200 ml
пармезан 40 грама
масло 40 грама
Картофи пресни 700 гр
розмарин
шунка 100 g
сол на вкус
Черен пипер на вкус
индийско орехче 1 щипка
Подготовка
Нарежете шунката
Разтрийте листата от розмарин. Настъргайте пармезана. Изсипете в тенджера. Напълнете с мляко. Поставете на бавен огън. Продължавайте разбъркването, докато се получи еднаква консистенция. Добавете подправките и розмарина.
Обелете картофите. Нарежете на тънки филийки.
Нарежете парчетата масло. Намажете тавичката с тях. Поставете слоя от приготвени картофи на дъното. Полейте със сместа от сиренето и млякото. След това идва ред на слой шунка. Тя също трябва да бъде залята. Продължете по същия начин, докато всички продукти изчезнат. Картофеният слой трябва да е отгоре. Напълнете цялата тавичка с оставащата млечна маса. Отгоре сложете няколко парчета масло. Покрийте с фолио.
Загрейте фурната на 200 ° C, изпратете ястието да се пече в продължение на 30 минути. Отстранете фолиото 10 минути преди да бъде готово, след това ще бъде покрито с апетитна коричка.
Сервирайте картофеното блюдо със салата от пресни зеленчуци и се наслаждавайте на прекрасната вечеря. Това определено си заслужава да споделите с приятелите си.