200 гр. ориз
30 гр. масло
100 гр. шунка
125 гр. кашкавал
250 гр. тиквички
250 гр. спанак или лапад
2 стръка пресен лук или 2 малки глави стар лук
1 стрък пресен чесън или 3-4 скилидки стар чесън
по 1/2 връзка копър и магданоз
300 мл. сметана
2 яйца
на вкус: сол, черен пипер, сушени зеленчуци
Първо сварете леко ориза, отцедете от водата и оставете настрана,
Нарежете шунката на кубчета или ивици, кашкавала настържете на едрата страна на рендето, а тиквичката нарежете на кръгове.
В тиган с малко олио поставете да се пържат лука и чесъна за кратко. Добавете изчистения спанак или лапад и запържете за кратко. Добавете също магданоза и копъра, и дръпнете от огъня.
В купа смесете заедно ориза, запържените лук, чесън и спанак, добавете шунката, тиквичката, сметаната и яйцата. Подправете на вкус.
Намажете или покрийте с хартия за печене тавичката/формата за печене. Изсипете вътре цялата смес, с лъжица загладете, като леко притискате, и поставете във фурната на 200 градуса да се пече около 20 минути,
ВАЖНО:
- Няма значение дали ще сложите заквасена или течна неутрална сметана, със сигурност ще е вкусно.
- Тази запеканка, освен че е отлично допълнение към месо, може да се поднесе и като самостоятелно ястие с допълнение от млечен сос с чесън.