Предлагам ви да приготвите проста, но вкусна и ароматна запеканка от пилешко филе с тиквички и картофи. Ястието е сърдечно и сочно благодарение на зеленчуците.
съставки:
- Тиквички - 1 бр
- Пилешко филе - 350гр
- Картофи - 4 бр
- Чесън - 3 скилидки
- Масло - 5 гр
- Твърд кашкавал - 50 гр
- Майонеза - 2 супени лъжици
- Сол на вкус
- Смлян черен пипер - на вкус
- Смлян пушен червен пипер - 0,5 ч.л
- Зелени подправки - на вкус
Приготвяне:
Тиквичката и картофите се настъргват на едро ренде и се изстискват от излишния сок.
Нарежете пилешкото филе на малки кубчета, добавете към настърганите зеленчуци. Обелете чесъна, прекарайте го през преса и добавете към останалите съставки. Измийте пресните зеленчуци, изсушете ги от излишната влага, нарежете ги на ситно и ги добавете към останалите съставки.
След това добавете 2 супени лъжици майонеза (можете да я замените със заквасена сметана или гъсто натурално кисело мляко), сол и смлян черен пипер на вкус. По желание можете допълнително да добавите смлян кориандър или индийско орехче.
Смесете съставките старателно. Намажете с масло топлоустойчива форма за печене. Изсипете получената смес в подготвената форма. Изравнете съставките с лъжица.
Покрийте с капак или хранително фолио. Изпратете гювеча във фурната, загрята до 200 градуса, за 30-35 минути. След това внимателно извадете формата от фурната. Поръсете гювеча с настърган твърд кашкавал, смесен с пушен червен пипер.
Върнете във фурната за още 5-7 минути. През това време настърганото сирене трябва да се разтопи и покафенее.
Украсете готовата запеканка с пресни билки. Готовото ястие нарежете на порции и сервирайте топло. Добър апетит!