4 чаша сварено телешко или говеждо месо, настъргано или нарязано на малки кубчета
1/4 чаша ситно нарязан кромид лук
1 консерва (около 300 гр.) нарязани домати с люти чушлета
2 ч.л. смляна канела
2 ч.л. чили на прах
1 ч.л. чесън на прах
1 консерва (около 280-300 гр.) специален сос за енчиладас (може и друг готов доматен сос на вкус)
12 царевични тортии
2 чаша настъргано сирене Чедър
2 настърган кашкавал
225 гр. кисела сметана (заквасена)
1/2 чаша предварително приготвено зелено песто (или готов продукт)
1/2 чаша ситно нарязан пресен кориандър
1 с.л. прясно изстискан лимонов сок
Загрейте фурната на 170 градуса. Леко намазнете тавичка с размери около 22х33 см. и оставете настрана. В дълбока купа смесете месото, лука, нарязаните домати с лютите чушлета и подправките. Излейте соса за енчиладас в плитка чиния. Потопете 6 от тортиите (една по една) в соса и ги поставете върху приготвената тавичка, така че да покрият равномерно дъното. Разпределете половината от месната смес равномерно върху тортиите. Покрийте със сиренето чедър. Повторете процедурата със следващите тортии, като накрая завършите с кашкавала. Покрийте с фолиои печете за 30-тина минути. Отвийте фолиото и печете още 5 минути. Докато се пече ястието, пригответе сметановия крем като смесите сметаната с пестото в купа. Добавете половината от кориандъра и лимоновия сок; покрийте и оставете в хладилник. Украсете запеченото ястие с останалия нарязан кориандър и поднесете със сметановия крем.