1 килограм сладки картофи
250 милилитра пълномаслена сметана
1/2 чаена чаша натрошено сирене
1/2 чаена чаша настърган кашкавал
1 чаена чаша домашен бульон /зеленчуков или пилешки/
2 скилидки чесън, пресовани
4 пресни листа от градински чай, накъсани на половина
сол и прясно смлян черен пипер
масло за подмазване
В малка тенджера смесете сметаната, бульона, чесъна и градинския чай. Разбъркайте и подправете със сол и прясно смлян черен пипер.
Загрейте сместа на средно силен огън за около 10-15 минути, докато по края започнат да се образуват малки мехурчета.
Обелете картофите и ги нарежете на филийки с дебелина около 6 милиметра.
Подредете ги в подмазана с масло тавичка и ги залейте с топлия крем, като използвате сито, за да отстраните чесъна и градинския чай.
Покрийте съда с алуминиево фолио и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 45 минути.
В малка купа смесете сиренето с кашкавала и поръсете картофите.
Продължете да ги печете непокрити в продължение на 20-30 минути, докато сместа стане плътна и започне да бълбука.
Оставете огретена да престои 10 минути, преди да го разрежете и поднесете.
Приятен апетит!