250 г гъби
30 г краве масло
2-3 патладжана
2 стръка лук
1 скилидка чесън
2 с. л. олио
1 с. л. доматено пюре
50-100 г кашкавал
галета за поръсване
за белия сос:
200 мл прясно мляко
30 г краве масло
1 с. л. брашно
1 жълтък
1-2 щипки индийско орехче
черен пипер и сол на вкус
Патладжанът се обелва, нарязва се на полумесеци, посолява се и се оставя да се изцеди от горчивия сок. След това парчетата се подреждат в намаслена тава, поливат се с малко олио и се пекат в силно загрята фурна, докато се зачервят .Лукът и чесънът се режат на колелца и се кавърдисват в сгорещената смес от краве масло и олио. Добавят се нарязаните на едри парчета гъби и доматеното пюре, посолява се на вкус, разбърква се и се оттегля от котлона.Маслото за белия сос се разтопява в малка тенджера, след това се сипва брашното и се запържва за около 1 минута до златисто. В тенджерата се налива студеното прясно мляко и когато кипне, се поръсва с индийско орехче, черен пипер и сол. Жълтъкът се разбива в купа и в него постепенно се налива полученият плътен бял сос, като се бърка непрекъснато, за да не се пресече.В намазнена с масло и поръсена с галета форма (тавичка) се сипва малко от белия сос, след това се нарежда пласт от изпечените патладжани, върху него се нанася от гъбената смес и се поръсва с кубчета кашкавал. Ястието се залива с малко от соса и се пече около 30 минути в умерено загрята фурна.