2 чаши (500 мл) сварена киноа
2 чаши (500 мл) плътно напълнени с отцедени и настъргани тиквички
3 стръка зелен лук, нарязани на ситно
1/2 чаша (125 мл) нарязани на парченца гъби
1/3 чаша (80 мл) настърган Пармезан
1 с.л. (15 мл) лимонова кора
2 препълнена супена лъжица (30 мл) пресен копър
сол и черен пипер
1/2 чаша (125 мл) кисело мляко
2 с.л. (30 мл) зехтин
4 яйца
Загрейте фурната на 175 градуса.
Сварете киноата според указанията на опаковката (в съотношение киноа:вода = 1:2) и оставете да се охлади леко. Киноата увеличава обема си 4 пъти, когато се свари, така че трябва да ви е достатъчна ½ чаша сурова киноа.
Междувременно сложете настърганите тиквички в гевгир, притиснете, за да изстискате излишната течност. Сложете сварената киноа, настърганите и отцедени тиквички, зеления лук, гъбите, пармезана, лимоновата кора, копъра, солта и черния пипер в голяма купа и объркайте много добре, докато се смесят. В отделна по-малка купа разбъркайте киселото мляко, зехтина и яйцата. Прибавете мокрите съставки към сухите и леко объркайте, докато се смесят. Покрийте правоъгълна тавичка за печене с хартия за печене, така че хартията да се подава от двете страни на тавичката. Излейте полученото тесто в тавата. Отгоре поръсете с още малко Пармезан и подредете няколко резена гъби. Сложете тавата във фурната и печете за около 35 минути, докато стегне и добие леко златист цвят. Махнете от фурната и оставете запеканката да се охлади. Повдигнете с помощта на краищата хартия за печене и прехвърлете в чиния. Нарежете на квадрати или друга форма и поднесете!