1 франзела, нарязана на кубчета
2 с.л. меко масло
3 с.л. зехтин
225 гр. пушена шунка, нарязана на кубчета
110 гр. гъби, нарязани на тънки филийки
1/2 глава лук, нарязан
2 скилидки чесън, счукан
1 чушка (цвят по избор), нарязана на кубчета
1/2 глава броколи, нарязано на кубчета около 2 см.
12 чери доматчета, разполовени
2 с.л. мащерка, смляна
8 яйца, леко разбити
1 чаша прясно мляко
3 с.л. прясно настъргано сирене Пармезан
сол и черен пипер на вкус
Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете хлебните кубчета в голяма купа. Намазнете тавичка за печене (около 23х30 см.) с масло и оставете настрана.
Сипете 1 с.л. зехтин в тиган и сложете да загрее на умерен огън. Прибавете гъбите и ги задушавайте около 3 минути. Прехвърлете ги в купата при хлебните късчета. Добавете в тигана останалия зехтин и задушете в него лука, чесъна, чушката и броколито за около 5 минути. Подправете ги със сол и черен пипер на вкус. Добавете зеленчуковата смес към гъбите и хляба. Сложете и половинките домати, заедно с мащерката, и леко объркайте сместа.
Сложете яйцата и млякото в малка купа и ги разбийте. Излейте яйчената смес върху зеленчуково-хлебната смес, подправете с още пипер и сол на вкус и объркайте всичко, докато продуктите се смесят добре. Излейте получената смес в приготвената тавичка и оставете запеканката да отпочине 30-45 минути, така че течността да се поеме от хляба. Поръсете повърхността с пармезан и печете 40 - 50 минути, или докато запеканката стегне и стане златисто-кафява на цвят. Оставете да се охлади 5-7 минути, преди да поднесете.