Всеки, който опита тази салата от патладжани , каза, че е по-добра дори от туршия. Маринованите патладжани ще се превърнат в любимата ви гарнитура от цялата зимнина, която имате. Запишете тази рецепта!
Взехме назаем рецепта от руските домакини, така че се надяваме, че ще ви хареса начинът им на готвене.
Салата от патладжани за зимата
Продукти:
2,5 кг патладжани
1 голяма глава чесън (80 г)
1 връзка копър
1 кубче бульон с вкус на гъби
1 супена лъжица сол или на вкус
1 супена лъжица бял оцет 9% (може и 2-3 супени лъжици на вкус)
около 400 мл олио
Начин на приготвяне:
Обелете патладжаните, след което ги нарежете първо на ленти, а след това на кубчета. Загрейте олиото в дълбок тиган, след което добавете нарязаните патладжани.
Не ги слагайте наведнъж, а запържете на няколко порции, за да се запържи хубаво и леко да покафенее. Извадете с решетъчна лъжица и поставете върху хартиена кърпа.
След всяка изпържена порция с цедка събирайте дребните семки от олиото, за да не загорят докато се пържи новата "доза". След това върху запържените патладжани се натрошава кубче бульон и се добавят наситнени чесън и копър.
Овкусете със сол и добавете малко бял оцет 9%. Разбърква се бавно, като се внимава да не се притискат кубчетата, а съставките да се разпределят равномерно. Когато сте разбъркали добре, покрийте купата и оставете да престои 20 минути.
След това овкусете, посолете и добавете още киселина, ако е необходимо. След това напълнете бурканите, които предварително сте измили добре със сода бикарбонат. Почукайте ги леко в плота, за да освободите въздуха. Напълнете ги догоре и ги затворете плътно.
След това се нареждат в тенджера с вода и се варят около половин час, за да се стерилизират и вакуумират.
Да ви е сладко!